DUHUL SFANT - Shora Kuetu

DUHUL SFANT
Shora Kuetu

2 Timotei 3 : 16-17

2 Timotei capitolul 3 : 16  zice « Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu si de
folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. »
Desavarsit, aici, inseamna ‘implinit’, adica ‘perfect’.

   Cele 5 slujbe din Efeseni 4, dupa cum bine stiti, au fost stabilite pentru perfectionarea sfintilor in vederea slujbei, a lucrarii Domnului ; deoarece Domnul ne-a mantuit ca sa aducem roade. El ne-a salvat ca sa-I servim. Pe langa adorare/inchinare si slujba, mai exista si : comuniunea frateasca si evanghelizarea. Asadar, nu putem fi crestini si sa ramanem puturosi si nepasatori. Nu, devenim crestini ca sa-I slujim Domnului, adica ca sa manifestam trasaturile Imparatiei Tatalui.


Prin urmare, tocmai pentru asta ne-a fost dat Cuvantul :

I)           In primul rand, Biblia ni s-a dat pentru invatarea noastra proprie .
   Deci, avem toti nevoie sa fim invatati. Bisericile noastre sunt pline de predicatori, dar tare putini sunt cei ce invata pe altii. Este nevoie de adevarati profesori ai Cuvantului si nu doar de predicatori, ci de oameni care sa ne invete prin viata lor. Aceasta invatatura este  modelul excelent de predare a Bibliei oamenilor : prin viata. O sa vedeti deci ca, la evrei, invatatorii locuiau tot timpul cu elevii lor.
   Il vedem pe Moise cu Iosua ; ei stateau tot timpul impreuna si asta e calea prin care s-au format.
   Tot asa s-a intamplat si cu Ilie si Elisei ; apoi cu Ghehazi si Elisei, a fost la fel. Idem Samuel cu profetii. Natanael tot asa in vremea lui David.   In sfarsit, Domnul Ieşua - El Insusi cu cei 12 apostoli. Inca o data vedem in Luca cap.11 cum Biblia ne zice ca in timp ce Domnul se ruga, ucenicii Il priveau, Ii cereau sa-i invete cum sa se roage, adica sa-i invete despre rugaciune. Asadar, vedeti dvs., cea mai buna metoda de a forma pe cineva este prin viata, prin trairea Cuvantului primit de la fratii si surorile apropiati, asa trebuie sa fim invatati.
  In concluzie, in primul rand invatarea e importanta.

II) In al 2-lea rand, convingerea.
  Nu-L putem servi pe Domnul daca nu am fost cu adevarat invatat, daca nu am fost convinsi noi mai intai. E vorba mai intai deconvingerea de pacat si apoi de cea privind dreptatea si de cea privind judecata. Prin urmare, Cuvantul e Cel ce convinge. 

III) In al 3-le arand, pentru a fi corectati, pentru a fi incurajati/sustinuti.
  Asadar, Cuvantul ne corecteaza si asta e important. Si apoi ne trebuie invatatori ; ne trebuie frati si surori, crestini bineinteles, suficient formati ca sa ne poata corecta greselile cand ne aflam in eroare. Asta lucru e vital. Pavel era unul dintre cei care corecta cu Cuvantul greselile. El a combatut mult ereziile. Si majoritatea parintilor Bisericii au combatut si ei ereziile, dar, din nefericire, cu toata lupta lui Calvin si a lui Luter impotriva ereziilor, astazi putini sunt cei care o mai fac. 
   De ce ? Pentru ca ne este frica sa vorbim, frica sa fim denuntati - pe cand prin Cuvant, adica prin invatatura biblic, trebuie sa fim toti capabili sa putem corecta (pe noi insine mai intai si apoi pe altii-n.tr.).

IV) Si in acelasi timp sa putem instrui pe altii in dreptate.
   Daca nu exista astfel de invataturi, precum acestea legate de dreptate, omul Domnului nu va putea fi complet, perfect in chemarea sa.
  Exista numerosi oameni care-L slujesc pe Domnul fara a fi invatati ; exista o teribila lipsa de invatatori, de plans nu alta.
  Sunt oameni care au primit totusi o chemare autentica de la Domnul in ciuda acestei probleme de lipsa a invatatorilor. 

Trebuie sa stiti ca exista 3 tipuri de invatatura :

Exista invatatura prin Tatal Ceresc.
  Tatal e Cel care ne invata in viata de zi cu zi. Chiar inainte de conversiunea noastra, inca de la nastere, Tatal Ceresc se ocupa de predarea invataturii noastre, de formarea noastra.
E important s-o stiti. 
  Si zilnic pana la moarte, in toate problemele si in orice situatie ne-am afla, El ne invata. De aceea, ne zice Cuvantul ca : «Toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce-l iubesc pe Dumnezeu ».

Pe urma, exista si invatarea prin oameni.
  Bineinteles ca sunt stabiliti de Domnul, adica sunt frati si surori. E importanta invatatura asta.
    Pavel era la picioarele lui Gamaliel. Pavel fusese format de Gamaliel. Pavel a pus apoi cateva baze prin Petru, prin Iacov caci stim ca dupa cnversiunea lui, a ramas 2 saptamani la Simon Petru (Cefas in evreieste).  
Formarea de catre oameni
  Si Domnul i-a zis in Matei 28 :19-20a « Mergeti si faceti ucenici din toate popoarele. Botezati-i in numele Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant si  învăţaţi-i să păzească tot ce
v-am poruncit… » Deci, invatatura consta in observarea/respectarea Cuvantului Stapanului : « Invatati-i sa tipastreze tot ce v-am prescris (adica scris/zis). »

   Asadar, invatatorul trebuie sa fie el-insusi invatat de Tatal. E important. De aceea, nu trebuie sa ne lasam invatati de oricine. E vital s-o stiti.
    Eu nu-mi plec urechea la orice fel de invatatura, la ’nu conteaza ce’ fel de invatator, pentru ca daca acestia n-au fost invatati de Domnul, risc sa-mi pierd mantuirea.
  Ce este invatatura ? Ea este punerea bazelor doctrinelor, a radacinelor ; cu alte cuvinte sunteti plantati. Ea nu e ca o predicare asupra Domnului Iisus-Cristos care sa ne incurajeze si ca sa ne umple de entuziasm. Nu, ci e o invatatura care ne fondeaza rarunchii , care ne planteaza. 

 Stiati desigur poate ca e mult mai usor sa aduci la adevar, la Domnul pe un pagan decat pe un catolic, mai usor un musulman decat un religios.  De ce ? Pentru ca ei au alte fundamente si trebuie tot dezradacinat si acest lucru nu se face cu usurinta ! De-aia Domnul ii zicea lui Ieremia –vezi Ieremia 18 :7 « că-l voi smulge, că-l voi surpa si că-l voi nimici.. », cu alte cuvinte « te-am stabilit ca sa smulgi, ca sa distrugi, sa ruinezi ceea ce e fals…». Inainte de-a putea planta si construi, asta trebuie…si e mare lucru! Sau cu alte cuvinte, reformarea e importanta ; totusi, nu se poate vorbi de o reformare a paganilor.
Nu-i asa ? Le prezentati Evanghelia.

   Dar, pentru noi crestinii, asa religiosi cum suntem, majoritatea dintre noi oricum, avem nevoie sa fim complet reformati.
   Asadar, trebuie ca lucrurile plantate gresit in trecut, adica care au fost stabilite gresit in inimile/sufletele noastre sa fie DEZRADACINATE. Si nu e mereu usor, nu le vedem mereu… Pentru ca avem o conceptie gresita despre lucruri. Mai intai, pentru majoritatea dintre noi, ne-am nascut intr-un sistem corupt in totalitate, e vorba desigur de crestinismul actual.
  Si cum ati inteles Ieşua n-a venit sa stabileasca/construiasca crestinismul. Nu exista asta in Biblie. El a venit sa-si construiasca Ekklezia care n-are nimic de-a face cu crestinismul ! Aleluia !!!!
  Asta (dezradacinarea-n.tr.) se intampla deja : daca sunteti crestin ortodox, evanghelic, baptist, protestant, catolic si vreti sa-L slujiti intr-adevar pe Domnul, incepeti sa va dezradacinati toate fundamentele rele ! Si smeriti-va ca sa acceptati acest mesaj si s-o faceti cu voie buna. E vital mantuirii dvs.!

   Actualul crestinism e un ansamblu de dogme, de traditii, de functionari impuse si puse in functiune de catre oameni.  Faptul de-a merge la biserica in toate duminicile de exemplu ce are la baza Duminica ca fiind ziua Domnului ; catedralele, cladirile, portul hainelor preotesti, ordinarea…toate astea n-au nimic de-a face cu Cuvantul Domnului. Va dau doar un exemplu : Ekklezia lui Ieşua nu se poate cladi, ea a fost cladita deja. Doar Duhul Sfant e Cel care o conduce/dirijeaza!
   Asadar, e nevoie de-o reformare. De aceea, ni s-a dat 2 Timotei 3 : 16 . E cu adevarat important sa intelegem acest Cuvant.

Si apoi invatat de tine-insuti.
   Ne formam deasemenea noi insine prin meditatrea Cuvantului, facand cautari in Biblie.
In aceasta saptamana (acest mesaj a fost predicat si nu scris-n.tr.), vom vorbi despre Duhul Sfant. Poate ca o sa-L intelegem altfel. Pentru ca aud adesea vorbindu-se despre Har, Har si iar Har. Cand multi crestini nici macar n-au idee ce e aia Har sau Duh Sfant. Ce e Harul pentru multi ? Este o viata cu permis/permisiune, facem ce vrem…Dar Harul nu e asta.

  O sa luam un pasaj din Romani capitolul  5 : 20 « Ba încă si Legea a venit pentru ca să se înmulţească greseala; dar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit si mai mult; »
  Pacatul e acela care dezvaluie Harul. Pacatul dezvaluie Harul. De ce ? Oare de ce pacatul face ca harul sa fie manifestat ? Pentru ca atunci cand vorbim despre pacat, vedem desigur pe pacatos. Pacatosi ce suntem. Si fara Har, pacatosul este condamnat. Cum o stiti deja, nimeni nu poate sa se mantuie pe sine insusi, asadar nimeni nu poate atinge mantuirea daca n-ar fi Duhul Sfant, doar prin har.
   Si ni se zice ca din cauza pacatului, Tatal ne-a dezvaluit Harul. Si ca legea e aceea care dezvaluie pacatul. Asadar, legea dezvaluie pacatul si pacatul ii permite Domnului sa dezvaluie, sa-Si manifeste Harul.
   Inainte ca legea sa fie promulgata oamenilor, acestia nu cunoasteau pacatul. Oamenii nu cunosteau pacatul !
 Si aflam din Romani 5 : 13 « Căci înainte de Lege păcatul era în lume. Dar păcatul
nu este ţinut în seamă câtă vreme nu este o lege. »
   Vedeti ? Ni se zice ca « Pana la venirea legii, pacatul era in lume . »
Intr-adevar, aici Pavel vrea sa spuna ca pana la promulgarea legii intr-un mod oficial, adica sub Moise (in  Exod 19) nu se stia de pacat. Insa Legea a existat mereu.

  Cand vorbim de lege, nu inseamna ca o sa invatam acum despre lege, dar o sa lamuresc unele lucruri.
  Asadar, exista 3 tipuri de legi :
-       Legea morala
-       Legea ceremoniala
-       Legea sociala sau civila
  Prin urmare, aceste 3 tipuri de legi au existat mereu. Legile morale, de exemplu, cele 10 porunci :   « Nu vei ucide, nu vei fura...toate astea/etc. » Aceste legi ne vorbesc despre natura/firea Tatalui. El este Sfant, este Pur, El este Drept.

  Si observam ca aceasta lege insasi exista chiar inainte de Moise in Geneza 9. Domnul i-a zis lui Noe : « Voi cere sufletul omului de la om». In mare, nu vei ucide.Punct.

   Iar legile ceremoniale se vad inca din Geneza 3  de la caderea lui Adam si-a Evei cand Dumnezeu a ucis un animal si cu pielea lui le-a acoperit goliciunea. Asta era deci o prefigurare a mortii/jertfei lui Ieşua. Si apoi au urmat sacrificiile patriarhilor, tineau tot de legea ceremoniala. La fel sub Noe care a fost rpimul om sa ridice un altar Domnului.
  Apoi exista legile sociale sau civile. Ele exista cum mult inainte de Moise. Si codul (…) in 2045 inainte de Ieşua  et apoi in 1750 cu legea lui hamurabi, primul Cod Civil conform istoricilor. Gasim asadar in aceste coduri legi civile despre gestionarea societatilor, despre organizarea lor.
  In concluzie, aceste 3 tipuri de legi existau pe pamant de multa vreme, dar ele erau promulgate abia sub Moise. Dar inainte de promulgarea lor, pacatul exista in lume, inca de la caderea lui Adam si a Evei,  pacatul era desi nu fusese dezvaluit pentru ca legea e accea care dezvaluie pacatul.

Cercetati singuri Romani capitolul 7 versetul 7. Deci nu se poate vorbi despre har fara a vorbi de pacat, sunt legate in mod intrinsec. Si la fel, cand vorbim de har trebuie sa vorbim si de lege.  « Deci ce vom zice? Legea este ceva păcătos? Nicidecum! Dimpotrivă, păcatul nu l-am cunoscut decât prin Lege. De pildă, n-as fi cunoscut pofta, dacă Legea nu mi-ar fi spus: „Să nu poftesti!” »
  Vedeti aici ? Pavel zice clar ca n-ar fi cunoscut pofta daca n-ar fi fost legea care sa-i dezvaluie acest pacat.
Si ce-o sa se intample ? Paganii, inainte de convertirea lor, nu stiu ca pofta e pacat. Pentru ei, ea e ceva firesc, tine de viata normala. Ei stiu ca a pacatui, a omori nu e un lucru bun pentru ca au constiinta lor care e totusi o lege, legea Domnului, dar a pofti pentru majoritatea paganilor e cu totul ceva normal pentru ca o femeie poate pofti un barbat si invers, un barbat pofteste o femeie.
Deci, inainte de Moise, oamenii nu stiau ca pofta era un pacat sau ca omorul era pacat. Pentru ei era ceva normal.

  Si Pavel ne vorbeste din experienta lui proprie cand zice ca inainte de convertirea sa, nu stia ca pofta era un pacat. Si cand a avut acces la lege, cand i s-a prezentat Tora (legea Mozaica), a citit in Exod 20 ca este scris sa nu poftesti. Pavel a acolo (cititnd asta-n.tr.) a inteles ca viata pe care o ducea nu placea Domnului.
  Si tocmai acest lucru l-a spus el in verset 17 (Exod), nu?  Iar versetul 8 din Romani cap. 7 pacatul care tocmai a fost dezvaluit prin lege « Apoi păcatul a luat prilejul si a făcut să se nască în mine, prin poruncă, tot felul de pofte; căci fără Lege, păcatul este mort. »
Bineinteles, chiar fara lege, pacatul traia, deci firea lui era vie. Si ce zice el ?
Dar cand a venit porunca, pacatul a inviat si eu am murit. (vs. 9)
  Cand legea a venit, pacatul a prins viata in trupul sau. E ca si cum legea dezvaluie pacatul. Legea activeaza pacatul.
Iau un exemplu : o persoana cu virusul SIDA, care n-a aflat inca ca ca e bolnav, dar care are acest virus somnolent ; aceasta persoana e totusi purtatoare de virus. Imaginati-va ca intr-o zi, ea isi consulta doctorul si se descopera ca poarta aceasta boala.
   Intr-adevar, virusul e pacatul si diagnosticul medical reprezinta legea. Ti s-a zis : « Ai virusul SIDA, pacatul, dar nu mai exista nici o salvare, niic un tratament, deci sunteti condamnat(a) ». De unde interventia harului divin. 

Legea vine si-ti zice « Magali, esti plin de pofte ». « Ba nu, chiar deloc ». « Ah ! Ba da ! Te uiti, poftesti barbatii sau banii oamenilor, bunurile altora. Ei bine asta e pacat». « Chiar ?
N-o stiam. Cum as putea ca sa fac... ca sa ies din situatia asta pentru ca n-am nici o putere in fata acestei forte ce ma controleaza/ghideaza?». Ei bine, tocmai atunci intervine Harul.

   De aceea ne zice Cuvantul : « Toti au pacatuit si sunt lipsiti de Slava Tatalui. » (Şekina in evreieste) TOTI !
  Ne trebuie Har. Fara de Har suntem terminati, suntem condamnati. Fara de Duhul Sfant, fratilor, nimeni nu poate ridica un deget ca zica’eu merit mantuirea’. Nimeni.


   Si Biblia ne zice ca toti suntem condamnati. Toti. Chiar si copiii ce se nasca, si ei sunt pacatosi. Sunt inocenti inca, dar-s pacatosi si deci condamnati din cauza lui Adam si-a Evei.  
Atunci, ati inteles bine pasajul din Romani 5 : 20  ca « Ba încă si Legea a venit pentru ca să se înmulţească greseala; dar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit dar unde
s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit si mai mult; »adica oala cu pacat e plina(oala fiind trupul) doar ca harul e intr-atat de mare ca a da pe-afara !Aleluia !
Pentru ca fiind pacatul prezent, fara de har nimeni n-ar putea fi mantuit. Nimeni nu poate lupta impotriva pacatului. Nimeni ! Impotriva dorintelor sexuale care exista, impotriva maniei, a urii, a minciunii, a rasismului, a tribalismului, a mandriei, impotriva lucrarilor firii… nimeni, niciun om oricare ar fi el, nicio femeie, oricare ar fi ea, n-ar fi capabila sa zica ‘nu’ dorintelor firii, puterii pacatului. Pacatul e foarte puternic, prea puternic.

   Asadar, trebuie neaparat Harul. Deci pentru ca Harul sa fie dezvaluit, trebuia ca pacatul sa fie prezent. Si pacatul e prezent pentru ca a existat si exista o lege. Din punctul de vedere al Legii Domnului care avea scopul sa-i aduca pe oameni la viata, adica Tora, a devenit pentru Pavel ceva ce-l condamna. Pentru ca legea iti dezvaluie starea ta, dar nu te ingrijeste. In mod provizoriu, oamenii erau oblojiti in fiecare an, dar aceasta ingrijire era provizorie prin jertfele/sacrificiile mozaice, altfel oamenii ar fi fost condamnati. In fiecare an, oamenii erau condamnati prin jerta de Yom Kippur.
  Imaginati-va o persoana cu virusul sida si care nu e inca bolnava si care isi face doar un test de rutina si afla astfel ca e condamnata. Aceasta persoana poate muri de alte boli sau pur si simplu de grija cand descopera ca e bolnava.
Asa e si cu legea Domnului. Legea lui Moise te condamna. Asadar, tocmai de-asta ne este necesara mila divina, Harul sau Duhul Sfant.
   Ceea ce trebuie sa intelegem despre Har este ca Harul, ca si legea, (legea a fost dezvaluita lui Moise si tot el a fost si cel care a promulgat-o) dar legea existase inaintea lui Moise ! Ca si Harul ! Harul conform lui  Ioan  1: 17  ne zice ca Legea a fost data prin Moise, iar harul si adevarul au venit prin Ieşua. Dar harul a existat din vesnicie ! Tatal a fost mereu Tatal harului ! El nu s-a schimbat, El nu s-a schimbat niciodata. O sa-L vedem !

  Intr-adevar, prima data cand Biblia ni-L prezinta pe Dumnezeu ca fiind Dumnezeul Harului e cu Noe.  Si aflam de ce tocmai in Romani 5  ce ne zice ca harul s-a inmultit cu mult mai mult decat inmultirea pacatului. (vs. 20)
Asadar, harul, Dumnezeul harului s-a dezvaluit prima data in vremea lui Noe, cu Noe. Si o s aintelegem de ce pentru ca acea perioada era cu totul specifica. Nu-i asa ? Tot Pamantul era corupt, ne zice Biblia/Cuvantul.  
Geneza cap. 6 : 1 pana la 14 : « Când au început oamenii să se înmulţească pe faţa Pământului si li s-au născut fete,  fiii lui YHWH au văzut că fetele oamenilor erau frumoase; si din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales. Atunci Domnul a zis: ‘Duhul Meu nu va rămânea pururi în om, căci si omul nu este decât carne păcătoasă: totusi zilele lui vor fi de 120 de ani.’ Uriasii erau pe pământ în vremurile acelea si chiar si după ce s-au împreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au născut ele copii: acestia erau vitejii care au fost în vechime, oameni cu nume. Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ si că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău. I-a părut rău Domnului că a făcut pe om pe pământ si Sa mâhnit în inima Lui. Si Domnul a zis: ‘Am să sterg de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut, de la om până la vite, până la târâtoare si până la păsările cerului; căci Îmi pare rău că iam făcut.’ Dar, Noe a aflat har înaintea Domnului. Iată care sunt urmasii lui Noe. Noe era un om neprihănit si fără pată între cei din vremea lui: Noe umbla cu YHWH. Noe a născut trei fii: Sem, Ham si Iafet. Pământul era stricat înaintea lui YHWH, Pământul era plin de silnicie.YHWH S-a uitat spre pământ si iată că pământul era stricat; căci orice făptură îsi stricase calea pe pământ. Atunci YHWH i-a zis lui Noe: ‘Sfârsitul oricărei făpturi este hotărât înaintea Mea, fiindcă au umplut Pământul de silnicie; iată, am să-i nimicesc împreună cu Pământul. Fă-ţi o corabie din lemn de gofera; corabia aceasta s-o împarţi în cămăruţe si s-o tencuiesti cu smoală pe dinăuntru si pe din afară.’ »
(Traducerea romaneasca ‘a capatat mila’ din Biblia noastra apare din cauza ca, dupa mine, romanii de-a lungul veacurilor de supunere straina au pierdut intelesul harului divin. Noi zicem gresit ’ai mila Doamne’, cand mai bine am zice ‘da-ne har, Tata !’, pentru ca MILA S-a dat o data pentru totdeauna la Cruce, fratilor ! In schimb HARUL se ia cu navala de oamenii violenti si insetati dupa neprihanire. Pricepeti ? Traducerea, din pacate, e lipsita de eleganta.Francezii si englezii au pastrat aici insa sensul grecesc ‘har’ : ‘grace’-n.tr.).
   Ati vazut aici ca ne este zis cum au inceput oamenii sa se inmulteasca pe fata pamantului. Ei au avut femei frumoase, fete frumoase si ingerii au inceput sa pofteasca aceste fete. Se vede aici pacatul. Pavel vorbea de pofta ; deci ingerii le-au poftit pe aceste femei.De altfel, am vorbit deja in cartea mea « Graul si neghina » de acesti ingeri care stau la baza/originea mitologiei, a mitologiilor greaca si romana mai ales. Deci, vedem aici pofta. Si rezultatul acestei relatii ilicite au fost eroii, asa-zisii ‘uriasi’, ‘nephilims ‘ in idis ce inseamna literalmente ‘a cadea din cer’. Ei sunt uriasii care stau la baza tuturor depravarilor de orice fel ale moralitatii : homosexualitatea, lesbianismul si oricare nume ar avea ele.  Tot Pamantul, ne zice Cuvantul, era corupt. Si Cuvantul recizeaza si ca rautatea era intr-atata de mare ca toate gandurile oamenilor se indreptau in fiecare zi doar spre rau. Intr-adevar, cuvantul ‘gand’ in idis inseamna literal ‘idol’. Desi, raul devenise un dumnezeu. YHWH fusese inlocuit cu raul.
   Cum stiti deja, toate aceste lucruri de care va atasati si de care va este greu sa va detasati constituie un idol. Poate fi un sot sau o sotie, o fiica, copiii, televizorul…cafeaua…orice…
   In fiecare zi, oamenii acestei epoci se inchina/adora dumnezeul raului. Pacatul. YHWH este uitat cu desavarsire, ca in vremea lui Noe.  
  Dar atunci, YHWH a luat o decizie teribila : aceea de-a inlatura Duhul Sau Sfant, Spiritul Lui, de la om. Sa stiti ca omul fusese creat sa depinda de Duhul Sfant. Am fost toti creati pentru asta, sa fim umpluti de Duhul Sfant, de har. Deci, Tatal si-a luat Duhul din om si atunci a venit dezastrul. Cuvantul ne zice ca YHWH Se decise sa distruga planeta. S-a uitat de sus din cer la oameni si a remarcat doa runul singur, pe Noe, al carui nume insemana odihna, repaus, tranchilitate. Asadar, iata trasaturile harului :

Avem mai intai  odihna.
Vedeti ? Ea e contrara agitatiei, lipsei de pace. E intr-adevar odihna, pacea, tranchilitatea.
Deci nu exista intamplare, noroc. Cuvantul n-a fost lasat la intamplare. Cand vi se prexinta un om asa cu un nume precis, sa stiti ca in spatele lui, exista gandul, exista un mesaj pe care Domnul vi-l comunica.
Deci odihna. Cand vorbim d ehar, vedem odihna. Oamenii n-au odihna pe Pamant. Ei pot fi bogati, dar n-au odihna. N-au intrat in pace. Sunt nelinistiti cu privire la ziua de maine. Se nelinistesc ca n-au de lucru. Se ingrijoreaza pentru ca cred ca viitorul nu le e asigurat, pentru ca vad ca nu o sa aibe o pensie buna. Vedeti cum sunt oamenii in fierbere? Pentru ca exista o problema, nu au odihna.  
Iata cuvantul care ne prezinta sabbatul. Odihna in evreieste.  
‘Veniti la mine toti cei obositi si impovarati ca Eu va voi da odihna,’ zice Domnul.
Nici o agitatie ! Gata cu ea !
Ati vazut cum statea Maria/Miriam la picioarele Domnului Ieşua ? Ea avea odihna, pe cand Marta era cu totul agitata pentru ca vroia sa-L serveasca pe Domnul.  
Ati vazut numarul crestinilor azi care vor cu tot pretul sa demonstreze, adica sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca ei au slujbe importante ? Nu exista odihna. Nu exista pace in viata lor. Ei nu-s in har.
Deci odihna.
Deci, Noe, odihna, liniste, a gasit har in ochii lui YHWH/Iaue. Ce minunat !
Asadar, pamantul era inundat de pacat si iata ca un om a intalnit pe Dumnezeul Harului. Va dati seama ? E impresionant ! Toata planeta era corupta si iata ca odihna vine printr-un om. Dumnezeu propune odihna printr-un mesager, printr-un om, prin Noe.
Si ni se vorbeste apoi de samanta lui.
Noe era un om integru si drept.

   O alta trasatura a harului este dreptatea/neprihanirea.
Sa tineti bine minte ca nu putem vorbi de har fara de odihna. Nu putem vorbi de har in lipsa odihnei. Si nu putem vorbi de har fara dreptate. Dreptate, integritate.  
   Deci, pe parcursul acestei invataturi o s ava dati seama daca beneficiati sau nu de harul Domnului. Puteti desigur impartasi invataturile acestea si altor crestini pe care-i cunoasteti ce cer harul Domnului dar care traiesc din nefericire fara permis de conducere, in pacat pentru ca n-au inteles harul.
  Deci, primul om care a fost atins de harul Domnului a fost Noe si ne este zis ca era in odihna, ca era drept sai ca era integru. Integritatea, prietenilor, este importanta..
Si in al 4-lea rand, ce mai vedem aici in Geneza 6 ? « YHWH S-a uitat spre pământ si iată că pământul era stricat; căci orice făptură îsi stricase calea pe pământ. Atunci YHWH i-a zis lui Noe: ‘Sfârsitul oricărei făpturi este hotărât înaintea Mea, fiindcă au umplut Pământul de silnicie; iată, am să-i nimicesc împreună cu Pământul. Fă-ţi o corabie din lemn de gofera; corabia aceasta s-o împarţi în cămăruţe si s-o tencuiesti cu smoală pe dinăuntru si pe din afară.’ »
  In concluzie, smoala este o substanta care curge.(smoala e ca si harul pe care nu-l putem tine pentru noi, adica daca nu impartim/marturisim Vestea Buna, Harul va pleca de la noi-n.tr.) Radacina cuvantului smoala, in idis, este kepher care vrea sa zica ‘ a rascumpara’. Si radacina lui ‘kaphar ‘ inseamna ‘ a acoperi’ si mai ales ‘a ispasi’.

Ispasirea
  O sa luam prin urmare cateva pasaje biblice. In Exod 30 :12 . « Când vei socoti pe copiii lui Israel si le vei face numărătoarea, fiecare din ei să dea Domnului un dar în bani, pentru răscumpărarea sufletului lui, ca să nu fie loviţi de nicio urgie, cu prilejul acestei numărători. »
   Nu putem vorbi de har fara ispasirea pacatelor ; pentru ca v-am zis deja ca legea a dezvaluit pacatul, iar pacatosii sunt dezvaluiti (si deasemenea condamnati), astfel incat in al 3-lea rand intervine harul ca urmare. Deci exista legea, exista pacatul si exista harul.
Ati urmarit ordinea lor ?
1/ Legea
2/ Pacatul
3/ Duhul Sfant
Legea divina dexvaluie pacatul, pacatul fiind dexvaluit, oamneii sunt condamnati si deci Domnul intervine prin har ca sa-i mantuie. Nu se poate vorbi de har fara ispasire.
Exod 30 : 12  « fiecare din ei să dea Domnului un dar în bani, pentru răscumpărarea sufletului lui »


Rascumpararea
E deci acest kepher, ceea ce inseamna rascumparare.   De ce oare au nevoie pacatosii sa fie rascumparati ? Pentru ca ei apartin pacatului, ii apartin lui satan, dr inainte sa-i fi apartinut lui satan, ei apartineau Domnului.  Iata de ce Tatal/YHWH ii rascumpara. Am fost vanduti pacatului din cauza lui Adam si-a Evei si acum Domnul vine sa ne recupereze.
    
   Asadar, pentru ca un om sa poata beneficia de harul Domnului, aceasta persoana are nevoie de revelatia divina asupra starii sale spirituale/duhovnicesti, adica trebuie sa-si cunoasca mizeria, degradarea duhului/spiritului sau.   
   De ce ? Deoarece o persoana al carui pacat nu este dezvaluit nu poate beneficia de harul Domnului. Iata de ce cei cu o aderare spirituala in raport cu Ieşua nu pot beneficia de harul Domnului. Ei au aderat si adera la biserici, la miscari religioase(ortodoxe, baptiste, penticostale, aventiste, metodiste, catolice etc…), dar nu si-au cunoscut cu adevarat starea spirituala, mediocritatea lor, ca sa poata sincer sa-I implore harul lui Dumnezeu. Ei  pot sa se justifice« nu eu, eu….eu…… ». Pe cand Domnul le zice : « Nu, si tu esti pacatos.Si tu ai nevoie de harul/mila Mea IN FIECARE CLIPA, nu doar atunci cand ai fost dedicat/botezat etc. »  
Deci rascumpararea.
Iov 33 : 24 « Dumnezeu Se îndură de el si zice îngerului: ‘Izbăveste-l, ca să nu se coboare în groapă; am găsit un preţ de răscumpărare pentru el!’ »

Rascumpararea
  Deci kepher  semnifica si « rascumparare ». Bun rascumparat, a rascumpara, rascumparare.
Asadar, harul ne vorbeste de rascumparare. Cineva trebuia sa plateasca rascumpararea pacatosilor ce suntem.
Si am vazut ca radacina ‘smoala’ , kefer  in evreieste/idis, vine de la kafar, care vrea sa insemne ‘ispasire’.
O s aluam un alt pasaj din  Exod 29 : 37 « Timp de 7 zile să faci ispăsire pentru altar si să-l sfinţesti; si astfel altarul va fi preasfânt, si oricine se va atinge de altar va fi sfinţit. »

Multumesc Domnul meu.
Sa stiti ca in cortul intalnirii, exista un acoperamant/ o cuveltura su barca si aceasta simboliza ispasirea de fapt. Faptul ca Domnul Ieşua ne-a luat locul pe cruce, este un har, o gratie de la YHWH Tatal ; pentru a ispasi, pentru a ridica pacatul intr-un mod definitiv.  
Exod 32 : 30 « A-2-a zi, Moise a zis poporului : ‘Aţi făcut un păcat foarte mare. Am să mă sui acum la Domnul: poate că voi căpăta iertare pentru păcatul vostru.’ »
Iata aici cuvantul iertare, tot kaphar in evreieste.
In har exista prin urmare groapa, adica iertarea, ispasirea, expirarea pacatelor, rascumpararea.
Iertarea. Domnul ne acorda iertarea Lui. Ne iarta fara nicio conditie. Singura conditie , bine-inteles e desigur ca trebuie sa ne pocaim, sa ne para rau de tot raul facut, caci fara pocainta nu exista iertare.
YHWH a zis « Voi ierta pacatele lor ». El a decis sa ne ierte. E teribil !

In har, exista deasemenea  ascultarea.
Geneza cap. 6 : 22  « Asa a si făcut Noe: a făcut tot ce-i poruncise YHWH. »
Intelegeti ? Noe a executat intrutotul ceea ce i-a poruncit Domnul. Asta insemana ca a facut-o litera cu litera. Noe a ascultat integral Cuvantul Domnului.
Asadar, harul Domnului ne-a dat puterea sa putem asculta Cuvantul Domnului.
Deci, ati vazut ca toti acesti religiosi, toti acesti crestini care-si zic copii ai Domnului, beneficiind de harul Tatalui nu asculta d ecuvantul Sau ? Exista o problema. De aceea, exista confuzie la sfarsitul lumii/vremurilor. Inainte de rapire, numerosi crestini vor ramane si multi vor merge in iad din simplul motiv ca n-au inteles harul Domnului. Si multi crestini cand sunt pe punctul de-a muri, stiu ca vor merge deasemenea in iad, pentru ca atunci vad demoni venind sa-i caute ca sa-i duca in iad si tipa : « Dar cum e posibil ? Doar sunt crestin !». Nu, pentru ca tu n-ai fost un crestin asa cum trebuie, de-aia n-ai beneficiat de harul divin, pentru ca Il neglijai in timpul vietii…

Noe care a fost primul om are a fost atins de harul Domnului a ascultat Cuvantul Tatalui.  Si nu e usor sa asculti Cuvantul Domnului. Nu, dar nu e insa imposibil , nu o sa ne fie usor pentru ca oamenii ni se vor opune. Cu Domnul, ne putem regasi singur, respins de toti.
Pavel zicea : « Toti cei din Asia m-au  parasit. » E teribil, frailor.
Cum Pavel - folosit atat de puternic de Domnul in Faptele Apos.19  a putut fi abandonat de toti acesti oameni care au beneficiat in Asia Mica de aceasta slujba de mantuire ?  Ei bine da, pentru ca Pavel era atasat cu tarie de Cuvantul Domnului si era pus sa-L apere. El a combatut/luptat pentru credinta. Nu e usor.
Asadar, harul Domnului e asta, fratilor ! Nu e sa traiesti ‘cool’, ca un crestin usuratic. Harul e asta : « In ordine, acum ca am primit harul pe care nu-l  aveam inainte, pot sa fiu capabil ( sa am puterea) sa urmez pe deplin Cuvantul !!! »
Nu este scris : « Nu, Doamne, este greu. Sunt tanar, mai am inca timp in fata mea si mai pot inca merge in discoteci, pot trai asa si asa… » Nu, prietenul meu, nu asta e harul.

Geneza7 : 5 « Noe a facut intrutotul asa cum i-a cerut Cel Vesnic. »
Noe s-a conformat in totul poruncii date lui de catre YHWH.

Sa stiti ca, dupa cercetatori, smoala, aceasta substanta vascoasa, lipicioasa este de 230 000 000 000 de ori mai vascoasa ca apa.  Asadar, ca sa va demonstrez ca ea lipeste bine gaurile, sa stiti ca arca lui Noe a fost imbibata in smoala si pe dinauntru si pe dinafara. De ce la exterior ? Deoarece corabia trebuia sa stea pe apa.
Apa, potopul era imaginea judecatii lui Dumnezeu. Si arca atat ea, cat si ocupantii ei trebuie protejata de potop prin smoala.
In concluzie, smoala e simbolul ispasirii, e jertfa lui Ieşua care ne protejeaza de judecata lui Dumnezeu. Doar jertfa lui Ieşua ne protejeaza de judecata Tatalui Ceresc. Asta este harul. Protectia presupune atat exteriorul, cat si interiorul trupurilor noastre. Suntem in intregime, in totalitate acoperiti. Asta e harul ! Asadar nu e ceva minor, un lucru oarecare harul lui Dumnnezeu.
Ati inteles ? Ni se zice ca Noe a efectuat tot ce i-a poruncit Tatal. Din aceasta cauza nu l-au urmat ceilalti oameni. Aceia si acelea care fac pe deplin voia Tatalui, care-s in viziunea Lui, nu vor fi urmati in cursul vietii lor, nu, doar dupa moartea lor, generatiile urmatoare vor zice : « Femeia aia a fost o femeie a Domnului. »  sau « Omul ala a fost al Domnului. »

Pentru ca de fiecare data cand Domnul ridica cate vreun mesager ; asta ca si o paranteza, e pentru ca pacatul abundeaza. Si acolo, harul se va inmulti prin slujba acelui om al Domnului, fie el barbat sau femeie. Si atunci, oamenii corupti/depravati, crestinii corupti, religiosii se vor ridica impotriva harului dumnezeiesc.
Si tocmai asta s-a intamplat cu Noe. Noe primise harul, Noe a fost atins de har, insa putini au fost oamenii mantuiti in vremea lui.
Asadar, ascultatrea Cuvantului lui Dumnezeu. Foarte putini credinciosi asculta Cuvantul Domnului, foarte putini pastori/preoti. Nu e usoara ascultarea. Dar nu putem fi crestin si sa fim neascultator. Nu e posibil.
Asadar, harul…
Intelegeti ? Ascultare=>odihna.

Stiti oare multi crestini aflati in odihna Tatalui ?
Sa ne grabim sa intram in odihna Sa.
Exista foarte putini. Va asigur de asta. Ei se nelinistesc cu privire la ziua de maine. Se nelinistesc cu privire la familia lor. Se ingrijoreaza cand au mici probleme de sanatate.
N-au odihna. Orice veste ii emotioneaza, ii face sa murmure impotriva Domnului pentru ca duc lipsa de odihna…
I-ati vazut pe apostoli in barca ?
Tot asa este si cazul multor crestini, a multor pastori, a multor femei si barbati ce-si zic
‘ai Domnului’, care desi beneficiaza de harul Lui nu se pot opri insa din murmurat, din vorbit si din criticat.« Eu nu mai pot, isi zic ei, mi-a ajuns viata crestina. Nu ma mai intereseaza. Nu  mai reusesc sa ma rog, sa meditez Cuvantul. Nu, asta nu se mai poate. »
Din cauza problemelor, a luptelor…ei nu-s in odihna.
Dar Ieşua, Cel care era cu ei in aceasta barca, El dormea. (fratele Shora zice in alt mesaj ca a-L urma pe Iisus e lucru periculos daca nu stam treji, ne putem ineca…Trebuie sa inaintam cu credinta, sa ne ducem crucea fiecare si sa nu cartim la greu ca ucenicii. Doar Domnul era in barca, nimic rau nu li se putea intampla, nimieni si nimic nu ne va opri din misiunea incredintata noua de Tatal, moartea nu va veni o clipa mai iute, doar cand ne-am terminat treaba/lucrurile pregatite pentru noi de Domnul din vesnicie. Noi erau in El, in Cuvant dinainte ca stramosii nostri sa existe, dinainte ca tatal nostru s-o curteze pe mama ! Luati adevarata pace care se gaseste in El si in nimic altceva.
Iisus e prea puternic ! Domnul va face tot ce si-a planuit cu voi !Va va face cocosi/trompete ca sa dati alarma venirii Lui, ca sa atragati  la El pe oameni dispusi sa auda, precum a facut-o un cocos simplu cu Petru cand L-a renegat pe Domnul, cand si-a adus aminte de vorbele Stapanului si s-a pocait.Nu conteaza cati oameni aud sau daca aude cineva, important e ca romanii sa devina acea trompeta de trezire pentru altii sfintirea incepe cu mine, cu dvs.Orice cuvant ne poate lega sau ne poate elibera. Daca ramanem in Domnul, din inima noastra vor iesi ganduri placute Lui, atunci si buzele vor rosti cuvinte de viata, de hraa pentru altii…dar noi stim scoate din noi doar cuvinte de moarte si de rautate, cuvintele  astea o sa ne condamne…Dar slavit fie Domnul ca El e Cuvantul Vietii si in El gasim comori ascunse, pline de miere, de mangaiere in toate suferintele noastre marunte,frati si surori, caci acum , in timpurile din urma, oamenii vor creste mai repede in El si Il vor cunoaste mai bine pe Ieşua pentru ca atunci cand pacatul se inmulteste, harul abundeza ! Aleluia ! -n.tr.)
«Nu te ingrijorezi ca pierim, Doamne ? »  
Crestini pana la moarte…
Doamne ajuta-ne. Pentru ca nu avem ODIHNA.
Cand auzim vesti de la frati si surori, ne nelinistim. « Pai, nu, oare nu e omul ala pierdut ? » Nu exista odihna. Tinerii nu-s nici ei in odihna lui Cristos. Sau cand zicem : « Nu, acel frate, acel pastor e vrajitor, e pe calea rea… »  sau « O, Doamne, vai, vai, vai, asta nu se poate. » Acela care are odihna, ii multumeste Domnului pentru tot. « O, Domnul meu, stiu ca am crezut. Eu stiu cine sunt. »  
Odihna.
Cine are nevoie de odihna aici ?

Vine criza financiara. « Vai, vai, dar nu e cu putinta… ». Si incepem de indata sa ne retragem banii din banca, e panica la bordul barcii (vietii-n.tr.) noastre. Ati vazut pe acesti oameni in costume si cu cravate ce au 10 la bac ca cea mai mica veste se cauzeaza panica ? Au nevoie de substante antidepresive, adica de cafea late sau cu caramel.

Nu mai e odihna.
Dumnezeu e mare, fratilor. Fie ca El sa fie binecuvantat !
L-ati vazut pe Pavel in barca asta ? adica in barca din Faptele Apos.27 Pavel era legat in lanturi, cu butuci la maini si la picioare. Pavel era in odihna, desi barca lui era pe cale sa se scufunde ! Pavel legat ii asigura pe prizonieri : « Acum vă sfătuiesc să fiţi cu voie bună; pentru că niciunul din voi nu va pieri; si nu va fi altă pierdere decât a corăbiei. Un înger al lui YHWH/Ieşua, al căruia sunt eu si căruia Îi slujesc, mi s-a arătat azi-noapte».
Si Domnul ii incredinteaza pe cei liberi unui intemnitat !Hahaha !Mare Stapan avem !
Aceasta e odihna.
Domnul sa ne dea har.
Vedem ca odihna e pur si simplu sabatul. Deci sabatul.
Ati inteles? La ce varsta, dupa parerea dvs., a fost Noe folosit ca sa-si construiasca barca/arca ? Este scris. El avea 600 de ani. Nu e o intamplare. De ce ? Pentru ca cifra 6 este cifra omului. De ce ? pentru ca omul are nevoie de har. De acord ? Ati inteles ? Nu e la intamplare, fratilor. Totul e prevazut in Scriptura. Totul este calculat. Dumnezeu a asteptat ca Noe sa aibe 600 de ani ca sa-si manifesteze harul Sau.

Si sa stiti ca exista 7 vremuri ; ele se mai numesc si varste.
1)  Exista varsta inocentei.
Este prima perioada. Asta era inainte de caderea omului. Omul era nevinovat/inocent.
2)  A-2-a varsta este varsta constiintei.
Deci, dupa caderea omului, el era constient de starea sa. Omul nu cunostea binele si raul, dar dupa caderea omului in pacat, el a devenit constient de starea sa pacatoasa, de pacat.
Asta e deci varsta constiintei.
3)  In al 3-lea rand, exista varsta guvernarii umane.
Deci cu Noe, Geneza 6.
Sau varsta guvernarii umane.
4)  In al 4-lea rand, avem  varsta sau guvernarea promisiunii lui Avram.  
Domnul i-a promis o samanta, adica pe Ieşua.  
5)   In al 5-lea rand, avem  vremea legii.
Cu Moise pe Muntele Sinai in Exod 19.
6)   In al 6-lea rand, avem vremea/varsta harului.
El m-a uns (trimis/pus), (in Isaia66) , sa vestesc un an al harului, adica o varsta a harului.

Dar anul asta nu era un an dupa calculele oamenilor, caci anul umanitatii are 12 luni. Acesta este un timp bine limitat. Este un timp care are un inceput, deci o perioada cu inceput si sfarsit.  Si ne aflam deci in aceasta a-6-a varsta de har al Domnului care este manifestat prin Ieşua. Teribil !!!!! Si ce ne propune Ieşua ? De ce a venit El ? Ca sa ne dea odihna, ca si lui Noe, fratilor ! Intelegeti ?
Sa stiti ca cu Noe, exista o usa care trebuia inchisa, cu Noe usa harului s-a inchis in vremea lui. YHWH Insusi a inchis-o o data ce toate animalele fusesra intrate in arca.
Ei bine, Ieşua e Acela care a deschis usa Harului, dar o va inchide in curand, la plecarea Ekklesiei. De aceea, in aceasta perioada/varsta, ca si in vremea/varsta lui Noe, Tatal invita umanitatea sa-I accepte Harul/Duhul Sfant prin diferiti mesageri stabiliti si pusi de El aici pe pamant, adica prin Ekklezia sa, Trupul Sau. Domnul invita natiunile intregi sa acceada spre viata vesnica.
7)  Si apoi, a-7-a vreme : varsta Imparatiei.
Acesta este sabatul, a 7-a zi. De aceea, exista acum, ca in trecut, 7 zile.
Nu exista intamplare, nu, nici aici. Dar asta o stiti deja.
Asadar, Noe la varsta de 600 de ani a fost folosit de YHWH ca sa dezvaluie lumii harul. E incredibil !
Omul a fost creat intr-a 6-a zi si YHWH Si-a manifestat harul in el ; deci in Adam ; prin sabat. (de-aia numarul fiarei e 666, pentru ca e voia omului, calea firii,a pacatului, ca omul a fost creat a-6a zi.Numarul Domnnului e numarul 7, iar 8 e simbolul inceputului vesniciei, caci dupa a-7-a zi incepe vesnicia ; 8 oameni au fost salvati in arca…-n.tr.)
  In concluzie, Harul/Duhul Sfant  ne-a fost dat ca sa accedem spre odihna. Sufletele noastre au nevoie de odihna. Si odihna e mai intai tranchilitate, liniste, pacea inimii. 
Domnul a zis : « Va dau pacea Mea, va las pacea Mea, dar  nu asa cum o da lumea.»

Mai intai e pacea. Odihna inseamna, mai intai, pacea inimii.
Pacea pe care o regasim in Tatal. « Fiind justificati prin credinta,  (Romani cap. 5) avem deci pacea cu Dumnezeu.»
Ieşua ne-a impacat cu Tatal. Pacea inimii, pacea cu Tatal, pacea cu fratii si surorile, cu toti oamenii. Sa fiti in pace cu toata lumea.
« Urmăriţi pacea cu toţi si sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul. »se  zice in Evrei 12 : 14
Deci, odihna e mai intai pacea inimii, pacea cu YHWH, pacea cu fratii si surorile. Odihna e aici si opera, lucrarea Crucii.
 Evrei 4 :9-11 : « Rãmâne, dar, o odihnã ca cea de Sabat pentru poporul lui YHWH. Fiindcã cine intrã în odihna Lui se odihneste si el de lucrãrile lui, cum S-a odihnit Domnul de lucrãrile Sale. Sã ne grãbim, dar, sã intrãm în odihna aceasta, pentru ca nimeni sã nu cadã în aceeasi pildã de neascultare. »
Sa ne straduim sa intram in odihna, in Lucrarea Crucii multumita careia obtinem pacea, odihna sufletelor noastre.

Odihna e deasemenea  vesnicia.
Cititi Cuvantul ce ne zice in  Apocalipsa14 : 13  « Si am auzit un glas din cer care zicea: ‘Scrie: Ferice de acum încolo de morţii care mor în Domnul!’ ‘Da’, zice Duhul, ‘ei se vor odihni de ostenelile lor, căci faptele lor îi urmează’! »
Ce cuvinte fratilor ! Ce cuvant ! Imi place mult acest cuvant.
Si am auzit in cer o voce care zicea : Scrie : fericiti cei  ce de acum incolo  de cei ce mor in Domnul !
O ! Cat har cand murim in Domnul ! Este un har, pritenii mei, tinerilor. Este un har. De ce ? Fiindca s-a zis : Da, zice Duhul, ca sa se odihneasca dupa  faptele lor, pentru ca faptele ii urmeaza.
E vorba de moarte aici. Asta e vesnicia. Este odihna in Domnul. Asta e moartea.  
Evrei 4 ne zice sa ne straduim, sa  ne grabim ! sa intram in odihna !
Asta e eternitatea. Cand murim in Domnul, murim in har, intram in odihna. Si acest lucru e harul.
De aceea a venit Noe : sa le propuna oamenilor aceasta odihna. El a gustat, el insusi, din aceasta odihna.
I-ati vazut pe acesti crestini care mor in Domnul si care mor cu zambetul pe buze ? Pentru ca au bucuria. Noi n-o vedem. Ei pleaca, dar simtiti ca-s sereni, fericiti, pentru ca vad ingerii. Ei vad deja cerul. Deci odihna.
Si asta face parte din har. Harul dezvaluie aceasta odihna.
De aceea unui adevarat crestin nu trebuie sa-i fie teama de moarte.
Odihna.
Deci am inteles ce e cu odihna, sabatul, in termeni generali.
Dreptatea.
Harul dezvaluie/reveleaza dreptatea. Da, fratilor, dreptatea.
Tit 2 : 11 -12 : « Căci harul lui YHWH, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat , ne zice Cuvantul, si ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea si cu poftele
lumesti si să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate si evlavie ».
Harul Domnului,  ne zice Cuvantul, sursa mantuirii pentru toti oamenii si  ne-a fost dezvaluita  sau mai bine zis revelata !
Asadar, invatam ca Harul este sursa mantuirii.
Am inteles deja ca fara har nu exista eliberare. Cuvantul ‘mantuire’ cu privire la carne/fire, cu privire la demoni. In cuvantul ‘mantuire’ exista notiunea de siguranta, de securitate, de protectie. Domnul ne mantuie si ne protejeaza deasemenea de pericol. El nu ne mantuie si apoi ne lasa complet dezarmati in fata pericolului.  Ne salveaza si ne protejeaza. Ne pune intr-o bula ca sa ne protejeze de tot felul de pericole. Cat har ! Asadar, mantuirea isi gaseste originea in Harul Domnului.  
Ea ne-a invatat sa renuntam la necuratenie si la pofetele lumesti…
Harul produce in noi renuntarea sau si mai mult pocainta pentru ca verbul ‘arenunta’ aici este ‘a se pocai’ : Metanoia. Schimbarea de mentalitate, de atitudine, a opiniei despre Dumnezeu, despre oameni.
Asadar, harul produce si pocainta. E tare important s-o stiti. Deci asta e alta trasatura a harului. Renuntarea.
Autorul epistolei dupa Evrei o zice ca nu trebuie sa punem fundamente/baze noi. Trebuie sa continuam sa vorbim despre tot ceea ce este renuntare, opere moarte…
Adica pocainta.
O persoana care beneficiaza de harul Domnului este un om care va experimenta pocainta veritabila. E important de stiut.
Prin urmare, harul ne invata sa renuntam la poftele lumesti si sa traim in secolul prezent conform intelepciunii, dreptatii si pietatii/smereniei.
Smerenia, bineinteles, este dreptatea. Integritatea. E teribil, fratilor.
Cand Domnul trimite un mesajer cu un mesaj clar sa zica oamenilor : « Pocaiti-va, reveniti la Dumnezeu, sfintiti-va…» Multi pastori/preoti, in general, mai ales in generatia noastra zic : « Pai nu, pai nu, nu mai dragoste. Nu mai exista dragoste. Condamnam oamenii. Doar Domnul e un Dumnezeu al Harului.»
Totusi, Cuvantul ne invata alt lucru fratilor. Biblia ne zice ca Duhul Sfant ne invata sa traim in intelepciune. Biblia ne zice ca frica de Domnul este inceputul intelepciunii.  
Deci, care e alta trasatura a harului ?
Intelepciunea   sau cu alte cuvinte teama.
E puternic mesajul.
Nu e  complicat. Daca vreti sa stiti daca o adunare/biserica, o familie crestina, un crestin beneficiaza de harul Domnului sau nu, uitati-va la toate trasaturile vietii acestor crestini. Daca nu exista frica de Domnul, atunci ei nu beneficiaza de har. Deci, daca ei mor asa, vor merge in iad. Asta-i lucru groaznic.
 « Pai nu, Dumnezeu e dragoste ».
N-au inteles nimic, prietenilor. N-au cum sa priceapa.
Dragostea de Domnul = Harul. Atat de mult a iubit YHWH lumea ca a dat pe unicul Sau Fiu. De ce ? Ca sa ispaseasca pacatul umanitatii, lumea. Asadar, dragostea Tatalui este Harul,, Duhul Sfant.
Ni se zice ca Duhul Sfant a fost manifestat, adica harul Domnului s-a facut carne : « Si, fără îndoială, mare este taina evlaviei… ‘Cel ce a fost arătat în trup – 1 Timotei 3 :16- a fost dovedit neprihănit în Duhul, a fost văzut de îngeri, a fost propovăduit  printre Neamuri, a fost crezut în lume, a fost înălţat în slavă.” »
Ni se vorbeste de smerenie aici, in Tit.
Tatal S-a manifestat, a aparut in carne, e justificat prin Duhul Sfant, e vazut de ingeri si predicat natiunilor, e crezut in lume si preamarit.
Prin urmare, harul Domnului e insasi sursa mantuirii pentru toti oamenii, El S-a manifestat. Dumnezeu s-a manifestat El Insusi in carne. Vedeti ? Deci, harul Domnului= Ieşua.
Asadar, Noe L-a intalnit pe Ieşua.
« Dar bine, frate Shora, cum o poti confirma ? ».  Pai, fratilor, e clar. Arca (corabia lui Noe-n.tr.) e intr-un fel Ieşua. Doar ni se zice ca… totul se invarte in jurul lui Ieşua, asta o stiti.  

Uitati-va in 2 Petru 2 : 4 si 5 « Căci dacă n-a cruţat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc, unde stau înconjuraţi de întuneric, legaţi cu lanţuri si păstraţi pentru judecată; dacă n-a cruţat El lumea veche, ci a scăpat pe Noe, acest propovăduitor al neprihănirii, împreună cu alţi 7 insi, când a trimis potopul peste o lume de nelegiuiţi »

Noe, acest propovaduitor al neprihanirii, predicator al dreptatii. El a fost primul predicator din istoria biblica. Noe. Si ni se zice ca era predicatorul dreptatii. Deci al harului.Harul si drepatea sunt 2 lucruri intrinsec legate. Nu le veti putea disocia. Dumnezeul Harului este drept. Dumnezeul Harului, Dumnezeul Dragostei este sfant. E important. De aceea, El vrea barbati si femei sfinte. De aceea El neda harul Lui ca sa ne purificam ca sa avem o relatie cu El. Asada, nu putem beneficia de har daca continuam sa traim in auto-distrugere. E ceva incompatibil.
Daca satan a venit cu un mesaj truncat, cu o evanghleie ‘decolorata’ ca sa atraga oamenii in iad, zicandu-le « Dar Dumnezeu e dragoste.Traiti cum vreti. Dar bineinteles, nu exista nicio problema. Ai furat ? Ceri eirtare imediat si poti continua sa faci slujba divina. Nu exista sfintenie. Asta nu-i grav. Dumnezue e dragoste. Nu trebuie sa te lasi condamnat. Nimeni nu te poate condamna.»  E teribil, fratilor.
Si Noe a predicat dreptatea, Noe a predicat sfintenia, dar n-a fost ascultat. 8 persoane doar au fost mantuite.   
Si sa stiti cand apostolii si-au pus intrebarea in Matei 24, in Luca 21 si chiar si in Luca 17  in legatura cu smenele sfarsitului vremurilor si a sfarsitului lumii, Domnul le-a zis : « Ce s-a intamplat in vremea lui Noe si a lui Lot, se va intampla iar si la venirea Fiului Omului ».
Ce vrea sa zica asta ? Vrea sa insemne ca Pamantul va fi umplut de pacat, inundat de rau, afectat de rau, ca familiile vor fi afectate, adunarile/bisericile vor fi atinse de rau complet si ca Dumnezeu va trimite predicatori, mesageri cum L-a trimis pe Noe, pe Pavel, pe Petru, pe Iacov si pe Ioan care vor veni cu un mesaj al harului. Dar acest mesaj al harului va fi combatut de cei religiosi carora n-o sa le pese de mesaj. Pentru ca oamenii vor vrea sa se casatoreasca, sa construiasca, sa cladeasca si iar sa construiasca pe Pamant lucruri, dar viata dupa moarte nu-i intereseaza. Vedeti ?
Asadar, Ieşua zice : sa stiti ca in vremea lui Noe 8 persoane doar au fost mantuite si e vorba esential de familia lui Noe. Prin urmare, Ieşua ne lasa sa intelegem ca doar familiile vor pleca, cuplurile care vor beneficia de harul Domnului, ca vor imparti harul cu samanta/posteritatea lor, asa cum Noe a avut o posteritate. Pentru ca harul Domnului trebuie transmis si copiilor. Asadar,  Ieşua vrea sa mantuie familii intregi.
Credeti in Domnul Ieşua si tu si familia ta veti fi mantuiti !  
E har de la Domnul. Pavel se referea la Lot, la Noe. Pentru ca e vorba de familii, ele au fost salvate de fiecare data.  

Deci ce vrea sa insemne asta ? Vreau sa zic ca harul Domnului trebuie mai intai sa ne afecteze familiile. Noi vrem sa predicam la stanga si la dreapta, s afacem mari seminarii, sa castigam lumea intreaga, dar ne delasam copiii, sotiile, sotii, parintii. Suntem mari apostoli in afara, dar parintii nostri n-au fost niciodata atinsi de Domnul. Exista o problema !!!
NU asta e harul, fratilor ! Harul atinge mai ales familia pentru ca Ieşua a venit sa mantuie familia, familia Sa. Si trebuie sa intelegem si lucrul asta.  
Vedeti ? Sa intelegem ca Duhul Sfant ne impinge sa renuntam la pacat. Asadar, daca cineva este atins de harul Domnului va incepe sa renunte la pacat pentru ca isi da seama pana la ce punct il iubeste Domnul ! « Cum poate Tatal sa ma iubeasca asa cum sunt ? in starea mea actuala ? » Harul te atinge intr-atat incat te puni in genunchi si zici : « Doamne, iata-mi pacatele. Ma abandonez/predau Tie. Fa din mine ce vrei » Asta e harul.

Cum poate Domnul sa ma iubeasca pana la punctul ca –a incarnat, si-a parasit cerul si a venit sa moara pe o unealta de tortura ? Cine-s eu sa merit asta ?
Harul Domnului te atinge pana acolo ca-ti zici : « Doamne, nu mai vreau sa pacatuiesc in mod voluntar.Si desi e grea viata crestina, eu fac totul sa-Ti fiu pe plac. » Acesta e harul lui Dumnnezeu.
Cine n-a inteles harul astfel ?
Pai, Noe, propovaduitorul neprihanirii.

Neprihganirea, ce e ea ?
Unde sunt oamenii neprihaniti/drepti din ziua de azi? V-ati pus voi cinstit intrebarea asta ? Puneti-vi-o. Unde-s păstorii (preoti/pastori) integri in zilele noastre ? Sunt tare putini. V-o zic voua europenilor, voua africanilor, albi si negri deopotriva,  oamenii drepti se pot numara azi pe mana.
Neprihanirea ! Sa fii drept !
Biblia ne zice ca Tatal ne-a justificat prin credinta, ne-a declarat neprihaniti. Neprihanirea e faptul ca El a declarat in mod oficial ca un pacatos e devenit pur/neprihanit multumita sangelui lui Ieşua mai intai. Deci, neprihanirea n-are nimic de-a face cu efortul uman. Pentru ca exista dreptatea/neprihanirea umana in care gasim legalismul, formalismul :: « Nu beau, nu ating, nu fumez. » Ok, facem eforturi sa-i placem Domnului, acest lucru e total omenesc.
Dar neprihanirea Domnului consta in faptul ca harul Sau te atinge, atinge inima omeneasca si primim favoarea nemeritata, adica odihna, primim viata, viata Tatalui si incepem sa fim dependenti de voia Sa, sa traim in integritate, in neprihanire.
Si de aceea le zicea Ieşua apostolilor : « Daca neprihanirea voastra nu o depaseste pe cea  a fariseilor, nu veti fi mantuiti. »  
Asadar, vedeti, cand Ieşua a venit, El a gasit iudaismul. V-au zis-o data trecuta ca Ieşua n-a cosntruit iudaismul. Oamenii au facut-o. El i-a dat Tora lui Moise, dar asta nu era iudaism.  Oamenii l-au scos pe Iuda dintre cele 12 triburi si au construit cu acest trib iudaismul, adica un ansamblu de reguli, de dogme si de traditii. Ieşua a zis-o doar :  « Ati anulat Cuvantul lui Dumnezeu prin traditiile voastre. »  Iata iudaismul.

Existau ca si azi : farisei, al carui nume inseamna fariseu=‘separat’ ; ei traiau o forma de neprihanire/dreptate. Isi spalau cu grija mainile inainte sa manance. Nu mancau cu prostituatele, cu asa-zisii ‘pacatosi’. Dar, Tatal ii vedea in completa ipocrizie ! Ipocritii ! Domnul i-a tratat de fatarnici, in mod literal in limba greaca : de actori, de comedianti, de oameni ce jucau roluri, care se puneau in pielea unor personaje complet fictive.

Si Ieşua a venit sa ne prezinte un alt fel de neprihanire. De aceea el le-a spus apostolilor :  « Daca neprihanirea voastra n-o depaseste pe cea a fariseilor… » Cu alte cuvinte, aceasta neprihanire care vrea sa ne tina intr-un colt al ei, sa nu zicem buna-ziua pacatosilor, sa nu ne amestecam cu cei saraci si nenorociti, s anu mancam cu curvele si betivii…e complet umana. Este zis : « Acum, a voastra trebuie s-o depaseasca pe cea a fariseilor ».
Cea a fariseilor era deja un cumul de reguli, iar apostolii erau deja condamnati fiindca
I-au zis : « Doamne, dar ce-o sa ne facem ? » In mare cam asta au zis. « Pentru ca acum, ei bine, suntem inlantuiti, tare rau incercuiti…Pamantul e corupt in totalitate…Cum  am putea fi noi neprihaniti in mijlocul homosexualilor, a hotilor, a mincinosilor ? Doamne, asta nu-i cu putinta…». Ei, ba da, Domnul S-a urcat pe Cruce. Si-a varsat sangele. Si acum, ne invita : « Veniti si luati ». Si cand luam noi neprihanirea aceea ce se da la picioarele Domnului, independent de voia noastra o sa incepem sa ne temem de Domnul ! Iata de ce nu trebuie sa ne straduim sa ne temem de Domnul ! NU ! NICIODATA ! Ca sa fii integru, nu te stradui. E un lucru firesc…devine normal dintr-o data.
Iau un exemplu. Cateodata in culise, oamenii imi dau plicuri pentru Radio2vie, TV2vie. Tu predici asa si apoi cineva iti zice : « Tine frate, acest plic cu 400€ pentru Tv2vie ».
Acela care tocmai datorita lucrarii d epe Cruce va zice : « Pentru ca Diomnule in mine… » asadar, cum Domnul e in el, isi va zice : « Dar, Domnul ma vede. Deci acesti bani destinati unei persoane, unei asociatii. Nu pot s-o iau pentru mine si s azic ca-s ai mei pentru ca lucrez din greu.». Da! Sa fii drept inseamna sa duci o suma, un dar/donatie la destinatia cea buna. Nimeni nu ma vede, dar Tatal ma vede. Asta e sa fii drept. « Iata, frate, cee ace s-a dat. » « Ah ! Domnul sa fie binecuvantat ! ». Si atunci, simti in inima ta cum Tatal e multumit.   
Cateodata n-am curaj sa refuz. Dar, Domnul imi zice : « Asta nu-i pentru tine ». Si  satan vine la urechea asta si-mi zice « Dar lucrezi greu. Cel care lucreaza la altar, mananca la altar.» Domnul insa zice : « Desigur, dar acela care lucra la altar in vremea aia era crucificat, jertfit.» Pentru ca altarul e locul jertfei.  Asadar, sacrificator (preot), sacrificat/jertfit, jertfa, disciplina. « uau Doamne ! ».
Integritatea. Santificarea. Sfintenia.
Noi suntem drepti cand suntem intre noi. Cata ipocrizie ! Asta-i fariseism. « A, sora mea, cum mai esti?». Asta-i dreptatea umana. Cand suntem in adunare/biserica, ne punem
intr-un colt si ne rugam. « o ! ce bine e ! ». Vedeti ? Ipocrizie.
Sunt sigur ca vorbesc acum cuiva !  
Noi, in dreptatea noastra, suntem aici la rugaciune, acum de la miezul noptii pana la ora 3 dimineata, dar ne uitam la ceas… Ne trezim, venim la rugaciune, dar pe la 3 fara un sfert zicem… « Ah !vine, vine, vine timpul sa plec…». 3 ore trec… « Aleluia ! Slava Domnului ! Ce performanta pe capul meu !» Vorbesc cuiva aici ? La fel facem si in timpul nostru de ragaciune acasa.

Sau, in dreptatea noastra, asa facem : « O sa postesc 3 zile, post negru, sau …poate 2 zile » La sfarsitul celor 2 zile , ne zicem : « De la miezul noptii pana la ora 6 , apoi incepe seara ( ca asa e ziua la evrei de la un inserat la alt inseratn.tr.). In ce zi suntem ? E marti si pana vineri la ora 18. » Si apoi vineri pana la ora 17h30, ne scotem bine toate ustensilele de bucatarie si ne punem bine masa ; o pregatim regeste. Ne bucuram pe deplin. Si apoi  mancam, mancam, mancam si iar mancam…. Pe la ora 18 fara un minut suntem deja satui. Si apoi ne zicem : « Doamne, intr-adevar, eu - pacatosul de mine - am postit 3 zile pline post negru pentru Tine ! »  hahaha….ipocriti !

Noi, in neprihanirea noastra…aici suntem : « Doamne, ai vazut cat sufar eu pentru Tine ? »
Ne xzice cineva :« O. frate, ai furat ». « Pai da pentru ca am suferit mult de pe urma slujbei asteia. Sunt eu cel care sufar. Totul s-a facut multumita mie. » sau «Soro, conduci fara carnet. » « Pai, eu am 6 copii si trebuie sa-i duc la scoala, sa le dau sa manance… »
Asta nu-i dreptate/neprihanire !

In schimb, neprihanirea Domnului, cea care produce fapte bune in noi, vrea sa zicem : « Doamne, totul e har. Esti Tu acela care face totul. »  
  Domnul nu va actiona pentru ca faci tu 3 zile de post negru. Nu. Tatal actioneaza pentru ca e Dumnezeu. Pentru ca esti pur si simplu ascultator Lui.  Simplu.
Daca El iti zice : « Manca ». Imagineaza-ti acum ca esti la un seminar de formare duhovniceasca si Domnul iti zice : «  Mananca astazi. » Tu ii zici : » Nu, eu trebuie sa tin post pentru ca asa va fi mai multa putere. »  Tu o sa postesti, dar nu va fi nimic pentru ca daca va exista vreun miracol, tu vei zice : « E gratie postului meu. »
Dar, daca vei asculta Cuvantul Domnului, vei reusi, adica Domnul se va manifesta si Duhul Sfant iti va zice : «Vezi, este Dumnezeu care actioneaza pentru ca ai ales sa asculti Cuvantul Sau. » Pentru ca harul Domnului, Tatal Isi insoteste Cuvantul cu miracole, El nu insoteste oamenii. El insoteste Cuvantul Lui. E foarte important de stiut.

Ieri, eram acasa, nu am prevazut sa vin aici pentru ca ma odihneam putin. Dar, Duhul Sfant mi-a zis « Du-te la oficiu. » Nu intelegeam… Am mancat cum trebuie, normnal. Ajungand la oficiu, un frate imi vorbeste si-mi zice : « Este aici o femeie care vrea sa-ti vorbeasca. » Ma supun. Aleluia, slava Lui ! O primesc, sora intra si-mi expune cazul ei : « Iata ca sunt maritata de 1 an de zile si am probleme. Nu pot avea un copilas. »  Eu o intreb : « Cum te cheama ? » Ea imi da iute un nume fals. Domnul imi zice : « E o minciuna. » Eu ii zic : « Minti. »  Si in clipa aia vine ungerea peste mine : « Pleaca-ti genunchii. Te pui in genunchi in Numele lui Ieşua. » Si tac tac, sora se pune in genunchi. « Acum iesi ». Ea scoate uns trigat teribil si in mai putin de 10 secunde e eliberata.
 
Exista mai multe adunari ici si colo pentru eliberari, intr-una dine le un pastor i-a zis: « Cum tatal tau te-a sacrificat, trebuie s afaci o ofranda de 2.000€, ceva ce te va costa scump.». Si aici, fara bani, Domnul a eliberat-o in 10 secunde. Domnul a eliberat-o de drac. Vedeti harul Domnului..sursa mantuirii ! Favoare nemeritata ! Eliberata ! Si eu ii dau cativa bani, ea e de-a dreptul socata; apoi ii zic « Bine, du-te in pace ». Ea a plecat, s-a dus acasa si imi trimite un email azi si-mi scrie : « Fie ca Domnul sa fie binecuvantat, am putut dormi bine azi-noapte, ceea ce nu era cazul in trecut. »
Asta-i bine, va avea un copilas.
Si va fi harul Domnului. Asta inseamna har.
Am vazut cum acest spirit uman a fost alungat, dar fara Har, n-ar fi plecat. Aceste tiprui de spirite rezista teribil. Unii frati le alunga dupa un an. Si noi vedem transformarea vietii oamenilor asa instantaneu. E harul Domnului.
Duminica trecuta la Nantes (Sudul Frantei), era un copil de 9 sau 10 ani, mut, adus de mama lui in fata adunarii…ea plangea, nu reusea sa vorbeasca, plangea si gemea. Nu intelegeam de ce imi arata gatul fiului ei ; el era operat, avea o cicatrice mare aici, era operat de cancer.  
Deci, in urma acestei operatii isi pierduse vorbirea si era asa. Si Domnul mi-a zis : «Roaga-te pentru acest copil. » Atunci, iau microfonul si-i zic « Spune ‘Tata’. » El n-a zis nimic. Domnul mi-a soptit : « Deschide-i gura, sufla inauntru. »  Ii deschid gura si-i suflu inauntru. Si-i dau microfonul, el vorbeste apoi ! Asta-i harul. Asta-i ascultarea.
Domnul mi-a zis »Deschide-i gura, sufla inauntru. » El mi-a zis » Puneti mainile. »
Apoi a venit alta femeie cu un aparat auditiv. Ma rog pentru ea sa fie vindecata, ii iau aparatul si-i zic : « Ridica-ti aparatul. » Ea il ridica. Ma rog pentru ea si Duhul imi zice la ureche« Zi-i sa renunte la Maria». Eu n-o cunosc. N-am vazut-o niciodata pe femeia asta sau pe Maria. Dar apoi o intreb de fata cu toata : « Va rugati la Maria ? ». Ea imi zice : « Da». « Accepti sa renunti la ea? ». Femeia imi raspunde : « Da». Cand a zis da, instantaneu a inceput sa auda.
Un alt frate a venit sa ma vada pentru rugaciune. Avea tot o probleme de surditate. Domnul mi-a zis : « I s-a bagat vata in urechi, trebuie sa tragi asa. Fa actul asta, acest gest profetic. » L-am facut si omul a fost vindecat.

Apoi o alta marturie. Un om zice : « Acum 2 ani, te-am intalnit, te-ai rugat pentru mine, aveam cancer de prostata si am fost vindecat. » Mi-a zis : « Mi-ai zis din partea Domnului ca medicii o sa se mire ca-s vindecat. Si efectiv, cand m-am dus sa-mi vad doctorul, el era stupefiat. »  Omul asta trebuia sa fie operat, dar nu mai avea nimic, totul era normal. Domnul l-a vindecat !

Ascultarea, doar ascultarea. Asta-i harul. Si asta multi n-o inteleg. Si de-aia imi place sa acult de El. Si multi nu inteleg de ce o fac.  Multi zic « Dar e greu, nu exista dragoste. » Pentru c-am inteles un lucru din partea Domnului : acela care se ataseaza de harul Domnului se afla in integritate, in ascultare si el va trai minunile Domnului in fiecare zi ! Chiar si pe plan financiar. De cand il servesc pe Domnul, nu mai am datorii. Cand eram pastor plateam 4750 euros chirie pe luna, insa acum nu mai am datorii. Cand o adunare/biserica locala are datorii insemana ca intr-un fel harul nu exista pentru ca harul, ati inteles, inseamna odihna, inseamna ascultare, insemana dreptate si integritate, ispasire, intelepciune. Acesta este harul.
  Lucrarea pe care Domnul o face acum in acest moment e pur si simplu : Harul, Harul Sau.
Daca ma intrebati : « Frate, cum de faci sa ai asa har ? » Nu va zic ca stau 5 ore in rugaciune noaptea, e fals. Sau ca fac post negru 3 zile, ci e ascultarea pur si simplu. Cand Domnul imi zice »Fa lucrul asta », il fac.  (dar trebuie sa stiti ca fratele Shora sta in rugaciune si posteste, dar doar atunci cand i le cere Domnul, ca numai asa putem fi pregatiti pentru incercarile viitoare, prin post si rugaciune, dar nu facute ca un automat, ca niste religiosi ce postec ca asa le zice calendarul, nu, trebuie facute atunci cand ni le cere Tatal, in mod personal si cu motive personale J.-n.tr.)
  Cand Domnul mi-a zis « Da autonomie adunarilor », multi n-au inteles. Le-am zis : « Nu e de la mine. Intelegeti, il ascult pe Domnul.» (In adunarile create prin misionarii francezi, Shora si alti frati francezi n-au nici un rol coordonator, nu, fiecare adunare locala e organizata dupa cum le vorbeste lor Domnul, nu e el pastorul central..hahaha Nu ! Cristos e Pastorul Central J El e Pastorul nostru !-n.tr.) Si apoi ati vazut imediat cum Domnul a inceput sa deschida cerul, sa aiba loc minuni, conversiuni, pocainte in masa…. Si natiunile incep sa fie atinse din ce in ce mai mult.(multe carti ale fratilor francezi se traduc acum si-n America Latina, in spaniola, de frati atinsi de mesajul Domului , oameni simpli ce se pregatesc de veniresa Domnului, ce ies din sistemul religios. Mantuirea e personala, nu tine de apartenenta la un grup religios, ci tine de apartenenta la Leul lui Iuda, la Mielul Tatalui. J-n.tr.) Dovada e si seara asta. De aceea trebuie sa ramanem in har. Uitati-va la Moise, el a beneficiat de harul Domnului/Duhul Sfant, prieteni. Asta trebuie s-o stiti. Chiar daca era sub lege, Moise a beneficiat de harul Domnului. Va intereseaza ce zic ?

Exod 3 : 21 « Voi face chiar ca poporul acesta să capete trecere înaintea egiptenilor; si, când veţi pleca, nu veţi pleca cu mâinile goale. »
Vedeti ? E acelasi termen evreiesc ca in  Geneza 6 cu Noe. Si evreii au gasit harul in Egipt, fratilor. E teribil. In Egipt, Domnul Harului S-a manifestat ca sa-Si elibereze poporul. Asadar, Domnul n-a incetat niciodata sa fie Tatal/Dumnezeul harului.

 Exod 11 : 33 «  Moise si Aaron s-au dus la faraon si i-au zis: ‘Asa vorbeste Domnul Dumnezeul evreilor: <Până când ai de gând să nu vrei să te smeresti înaintea Mea? Lasă pe poporul Meu să plece ca să-Mi slujească>’. »
Ei au gasit har/mila/trecere la egipteni.

 Exod 12 : 13 «  Sângele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sângele si voi trece pe lângă voi, asa că nu vă va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului. »

 Exod 33 : 13 «  Acum, dacă am căpătat trecere înaintea Ta, arată-mi căile Tale; atunci Te voi cunoaste si voi avea trecere înaintea Ta. Si gândeste-Te că neamul aceasta este poporul Tău! »

Vedeti  ? Daca gasesc har/trecere in Ochii Tai, arata-mi caile Tale.
Harul Domnului ne permite sa cunoastem caile Tatalui. O ! Cat e de minunat, prietenii mei. Sa cunosti caile Domnului e magnific. Magnific.
Caile Mele nu-s caile voastre si gandurile Mele nu-s gandurile voastre.
Caile Domnului sunt gandurile Lui. Ce inseamna El pentru aceasta generatie ? Ce este gandirea lui Dumnezeu pentru generatia noastra ? Care e atat de perversa si de corupta. Ei bine, aceluia caruia Domnul ii face har va cunoaste caile Celui Vesnic si le va impartasi cu acestia, El va invata natiuni intregi.
Moise I-a zis Domnului : « Daca am gasit har inaintea Ta». Deci, cu toate ca era sub lege, Moise vorbea de har.

Exista un alt pasaj pe care o sa-l citim in  Psalmul 45 : 1-2
« Către mai marele cântăretilor – De cântat cum se cântă: ‘Crinii’ – Un psalm al fiilor lui Core – O cântare – O cântare de dragoste-
Cuvinte pline de farmec îmi clocotesc în inimă si zic: ‘Lucrarea mea de laudă este pentru Împăratul!’ Ca pana unui scriitor iscusit să-mi fie limba! Tu esti cel mai frumos dintre oameni, harul este turnat pe buzele tale: de aceea te-a binecuvântat Dumnezeu pe vecie. »
Harul, de unde curge el ? Din buzele tale. Ale cui buze ?Ale lui Ieşua, desigur.  Din gura Mantuitorului !
Harul curge din buzele tale.
Lucrarea mea e pentru Imparatul.
Iubesc Cuvantul acesta ! Lucrarile/munca noastra trebuie sa fie pentru rege. Ceea ce facem nu e ca sa fim vazuti. E pentru rege ! Harul curge din buzele Sale si acesta e un lucru minunat ! Cand Domnul vorbeste, harul o face pentru ca El vrea sa mantuie omenirea. Vrea sa mantuie pe oameni.  

O sa luam un alt pasaj din Rut cap. 2 :1-2 L’histoire de Ruth est remplie de préfigurations, de symboles. C’est une histoire qui est très riche en symboles, en typologies.
« Naomi avea o rudă după bărbat. Acesta era un om foarte bogat, din familia lui Elimelec, si se numea Boaz.  Rut, moabita, a zis către Naomi: ‘Lasă-mă, te rog, să mă duc să strâng spice de pe câmpul aceluia înaintea căruia voi căpăta trecere.’ Ea i-a răspuns: ‘Du-te, fiica mea.’ »  
 Din ce tara era Rut ? Era din Moab.
Moabitii si amonitii erau descendentii lui Lot si a fiicelor lui.
Si uitati-va ca exista un pasaj ce-mi vine in spirit/duh Deuteronom 23 : 3 « Amonitul  si moabitul să nu intre în adunarea Domnului, nici chiar al zecelea neam, pe vecie. »
Va dati seama fratilor ? Deci lui Rut ii era interzisa intrarea/accesul in Sfanta Sfintelor, in cortul Domnului cum imi era si mie si tie odinioara… Ati intels fratilor ?

Harul Domnului i-a oferit acces la viata noua, binecuvantata, desi era o moabita, urmasa unei relatie incestuoase (Lot si fiiclele).   Si este Insusi Dumnezeu ce-o declara prin Moise ; Domnul zice ca amonitul(a) si moabitul(a) nu vor intra in adunarea Celui Vesnic.
Dar Domnul e intr-atat un Tata al Harului !
 Rut, moabita ii zice lui Naomi ‘Lasă-mă, te rog, să mă duc să strâng spice de pe câmpul aceluia înaintea căruia voi căpăta trecere.’   Si acela va fi Boaz. Boaz e imaginea lui Ieşua.
 Rut e imaginea Bisericii/Ekkleziei. Iata de ce vorbim de rascumparare. Rut devenise stramoasa lui Ieşua. Deci, Ieşua are sange moabit. Haha ! Aplaudati-L pe Domnul Ieşua, fratilor!

Deci, Iisus nu era 100% evreu. E putin evreu, putin din fiecare natie. Iata de ce Biserica e compusa din evrei convertiti si din natiuni ! Aleluia !!! Dumnezeu e mare !
Puteti verifica asta in  Efeseni  2 : 11  pana la 16  De aceea, voi, care altădată eraţi Neamuri din nastere, numiţi netăiaţi împrejur de către aceia care se cheamă tăiaţi împrejur, si care sunt tăiaţi împrejur în trup de mâna omului: aduceţi-vă aminte că în vremea aceea eraţi fără Hristos, fără drept de cetăţenie în Israel, străini de Legămintele făgăduinţei, (ca Rut)  fără nădejde si fără Dumnezeu în lume. Dar acum, în Hristos Iisus, voi, care odinioară eraţi depărtaţi, aţi fost apropiaţi prin sângele lui Hristos. Căci El  este pacea noastră care din doi a făcut unul si a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea, si, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăsia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei 2 să fie în El însusi un singur om nou, făcând astfel pace; si a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur. »
Vedeti asta era si cazul lui Rut, deci a tuturor dintre noi.  Deci Rut e simbolul Bisericii si Boaz e imaginea lui Ieşua. Si Rut a beneficiat de har.
Sa continuam citirea lui Rut cap. 2. « Ea s-a dus într-un ogor să strângă spice pe urma secerătorilor. Si s-a întâmplat că ogorul acela era al lui Boaz, care era din familia lui Elimelec. Si iată că Boaz a venit din Betleem si a zis secerătorilor: ‘Domnul  să fie cu voi!’ Ei au răspuns: ‘Domnul să te binecuvânteze!’ Si Boaz a zis slujitorului însărcinat cu privegherea secerătorilor: ‘A cui este tânăra aceasta?’ Slujitorul însărcinat cu privegherea secerătorilor a răspuns: ‘Este o tânără moabită, care s-a întors cu Naomi din ţara Moabului. Ea a zis: ‘Dă-mi voie să strâng si să culeg spice dintre snopi, rămase pe urma secerătorilor.” Si de azi dimineaţă, de când a venit, a stat în picioare până acum si nu s-a
odihnit decât o clipă în casă. »

  Vedeti in cap. 3 vs. 1  « Soacra sa, Naomi, i-a zis: ‘Fiica mea, as vrea să-ţi dau
un loc de odihnă , ca să fii fericită’.» cu alte cuvinte sa-i asigure odihna…
  Vedeti ? harul, odihna.
Rut moabita nu putea sa aiba acces la adunarea Domnului pentru ca era pagana, avea un trecut incarcat. Si ce se petrece ? Ea ajunge in Israel, la Betleem, in casa painii si ea lucreaza in campul lui Boaz. Dar, ni se zice ca Naomi, soacra-sa, i-a zis : « Dar,asculta tu Rut, ma organizez, ma pun la punct si o sa-ti gasesc eu odihna. » Harul, odihna. Ea avea nevoie de har pentru ca era condamnata. Legea lui Moise ii dezvaluia starea ei d epacat. Condamnata din cauza firii ei, din cauza originii sale. Si deodata, gaseste odihna, il gaseste pe Boaz, deci gaseste mantuirea, pe Ieşua. Pasajul ne vorbeste tocmai de rascumparare. 
Suntem cap.3 vs 2 « Soacra sa, Naomi, i-a zis: ‘Fiica mea, as vrea să-ţi dau
un loc de odihnă , ca să fii fericită. Si acum Boaz, cu ale cărui slujnice ai fost, nu este el rudă cu noi? Iată, el are să vânture la noapte orzul în arie’. »
Boaz era ruda cu cine ? Cu Naomi. Rut nu se nascuse evreica, dar fusese adoptata. Nu ne nastem fiu/fiica d edumnezeu, ci suntem adoptati. Doar o ruda poate adopta/rascumpara o persoana. Trebuie sa existe o linie de rudenie. De acord ? Deci doar Ieşua ne poate rascumpara, dar pentru asta el a trebuit sa devina ca noi. Intelegeti frate si sora ? Acesta e harul lui Dumnezeu.
Dumnezeu a devenit ca mine, ca tine, a sosit ca un om veritabil. Apoi, doar asa ne-a putut rascumpara. Ati inteles ? Ii vorbeste Domnul cuiva in seara asta ?
Si asta e minunat, fratilor !

Uitati-va in Biblie, ce rapor, ce legatura de rudenie e aici ?
Multumesc Duh Sfant ! O ! Il iubesc atat de mult. Acum e infierbantat Duhul !
O simt …ma invata tot timpul asa ca si pe voi. Il iubesc pe Duhul Sfant ! Sper ca si voi deasemenea.

Evrei 2 : 16 pana la 17 « Căci negresit, nu în ajutorul îngerilor vine El, ci în ajutorul seminţei lui Avraam. Prin urmare, a trebuit să Se asemene fraţilor Săi (noua oamenilor) în toate lucrurile, ca să poată fi, în ce priveste legăturile cu YHWH, un Mare Preot milos si vrednic de încredere, ca să facă ispăsire pentru păcatele norodului. »
 El n-a venit in ajutorul ingerilor, ci pentru posteritatea/semintia lui Avraam, pentru urmasii acestuia.
Deci trebuia sa se faca ruda noastra, sa fie, sa devina ruda noastra. Ingerii nu sunt din posteritatea/samanta lui Avraam.
Ca să poată fi, în ce priveste legăturile cu YHWH, un Mare Preot milos si vrednic de încredere, ca să facă ispăsire pentru păcatele norodului.
Dar, asta-i minunat !
A trebuit sa se faca asemanator noua in TOATE LUCRURILE, fratilor, iata legatura de rudenie cu fratii lui : oamenii.  
 Iata de ce Luca il numeste pe Ieşua utilizand expresia « fiu al omului » mai mult de 132 de ori. Fiul omului, fiul omului, fiul omului, asta ca sa ne demonstreze ca e ruda noastra. Si cand lucifer i-a zis « Nu, nu poti sa-i rascumperi. » ; ei bine, atunci, Ieşua  I s-a prezentat diavolului ca fiind atat Dumnezeu, cat si om. Nu ne-a rascumparat in calitate de Dumnezeu, ci in calitate de om. (cand diavolul si-a dat seama ca perdeaua in templu s-a rupt, el cel care se credea victorios datorita mortii, i-ar fi zis Domnului ’Da-te jos de pe cruce !Da-te jos !’, dar Ieşua ce face ? sta lipit pe ea pana la moarte !din dragoste pentru noi !-n.tr.) El nu l-a invins pe satan ca si Dumnezeu, ci ca om, umplut de Duhul Sfant. Si prin harul Domnului, si noi suntem oameni ca El/Ieşua si putem sa zicem nu lui satan, putem spune nu pacatului. Iata harul Domnului !
Ce auzim acum in seara asta, ne ajuta. Iata de ce a zis : « Celui ce va birui… »
Pentru ca l-a invins pe satan nu ca si Dumnezeu, Ieşua, ci ca om.  Dar pentru asta El a avut nevoie de Duhul Sfant ca sa-l poata invinge. Intelegeti, fratilor ? El l-a invins pe diavol in calitate de ruda noastra, ca si ultim Adam, adica uman, Adam inseamna proprietar/pamantean. El l-a invins pe satan in calitate de pamantean si nu ca Dumnezeu, deoarece ar fi fost nedrept…
S-a facut asemenea cu noi in tot. In toate lucrurile ! In toate slabiciunile ! In toate slabiciunile la care suntem supusi, Ieşua  a fost si el ca si noi tentat, doar ca El n-a pacatuit. N-a avut niciun pacat.
Si Biblia ne zice : « Si, prin faptul că El însusi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi.» Evrei 2 :18

Asadar, Ieşua a avut ispita in raport cu sirena apelor (seductia), ca tine si ca si mine. Ieşua a fost tentat cu privire la bani. Ieşua a suferit temptatia femeilor. Cu privire la tot, El a fost ispitit in tot, in tot, in tot. Dar El a zis : « NU » in calitate de om ; deci acum El iti da harul ca si tu sa zici ‘nu’ in toate ispitele. Deci, poti invinge, eu pot birui si asta e harul Domnului. Il putem invinge pe satan, pe demoni, pornirile sexuale…putem invinge timiditatea, frica, rasismul, tribalismul… putem invinge vrajitoria/magia. (romanii cu ghicitul si dorinta lor dupa cunoasterea viitorului sunt mai mult decat admit ei in chestiile astea-n.tr.), ii putem invinge pe satanisti, pe franc-masoni, pe religiosii asemanatori fariseilor. Putem invinge lumea asta fie ea congoleza/ africana, franceza, romana, fie alba, fie neagra, fie femeie, fie barbat, fie sarac, fie bogat. Dar, doar multumita Duhului Sfant si prin Numele Ieşua.
Acest lucru se poate prin harul Domnului. Asta e Harul.

Sunt multi ingeri coboriti aici, multi ingeri.  
Ador cand Duhul Sfant e Cel ce ne invata. Cand Duhul Sfant umple tot locul si cand ne dezvaluie mistere ascunse ale Imparatiei Domnului, fratilor. Cu harul Lui putem face totul desi suntem oameni simpli, poti indeplini lucruri extraordinare desi esti o femeie obisnuita. Acesta e harul Domnului.
Cu Harul Lui, poti vorbi cand esti timid, caci desi esti timid, atunci cand ungerea vine peste tine, vorbesti ! Asta e harul ! Si cand ai terminat de zis ce ai, zici :  « Dar nu-i posibil, nu eu am facut asta». Pai nu esti tu cel/cea care a vorbit, doar ai fost folosit/a ca si un simplu canal, atat.
Acesta-i harul.
Boaz a rascumparat-o pe Rut pentru ca ii era ruda. Pentru ca Rut fusese adoptata prin casatorie.  Asa a avut Rut dreptul de cetatenie in Israel, prin legatura casatoriei.
Prin mariajul cu Ieşua, noi avem dreptul de cetate in Noul Ierusalim. Iata de ce El s-a logodit cu noi. Prin logodna intram, beneficiem de promisiunile facute lui Avraam.
Prin casatorie, o femeie primeste numele sotului ei, devine familia lui.   
« Barbatul isi  va parasi mama si tatal si se va lipi de nevasta-sa si amandoi vor deveni  un singur trup. »  
Prin casatorie, prin logodna cu Ieşua Ii purtam Numele.  Devenim copiii lui Dumnezeu, deci mostenitorii Tatalui si co-eritieri cu Cristos. Din cauza acestui fapt mostenim izbanda, mostenim ungerea, mostenim slava, mostenim victoria, puterea vindecarii, a minunilor, mostenim autoritatea guvernamentala. Aceta e harul Domnului, fratilor.
Noi ce mostenim ? Prin mariajul cu Ieşua, prin logodna cu El, mostenim sfintenia pentru ca Duhul Sfant e sfant si astfel, plini de Duhul Sfant putem fi sfinti. Mergem din adevar in adevar pentru ca Tatal e adevar.
Acesta e harul Domnului…Nu-i asa ?
Dar nu e har …

Exista ungerea lui Eli.

Domnul va zice :« Imi iubesc copiii.Imi iubesc copiii.
Am platit un mare pret pentru voi. Am platit un mare pret pentru voi.
Sfintiti-va copilasilor, sfintiti-va, purificati-va, purificati-va, sfintiti-va.
Am, platit un mare pret pentru voi. Va iubesc copilasii mei. Va iubesc. Sunt cu voi.
Puteti birui. Puteti birui.  Va trimit Mangaietorul, DuhulSfant, va trimit Harul sa va ajute. Sunteti invingatori. Sunteti biruitori. Am invins. Am invins. Aveti  biruinta in mine !
Va iubesc copilasilor. Va iubesc nespus. Va iubesc nespus.
Am dat totul pentru voi. Am dt totul pentru voi, am platit pretul,am platit pretul.
Sunt cu voi, am promis sa fiu cu voi pana la sfarsit, pana cand voi veni sa va caut. Sunteti pretiosi in ochii mei, sunteti podoaba ochilor mei.
Va iubesc, va iubesc, va iubesc.
Sfintiti-va copilasii mei, sfintiti-va, sfintiti-va. Puteti s-o faceti. Nimeni sa nu va faca sa va indoiti de asta. Sfintenia e posibila ! Sfintenia e posibila !  
V-am scos din Babilon, v-am scos din Babilon.  Voi nu mai faceti parte din Babilon.
Sfintiti-va pentru ca dusmanul  sa nu va apuce. Sfintiti-va pentru ca dusmanul sa nu va ia.
V-am dat totul. V-am dat toate armele, V-am dat toate armele. E posibil. Sfintiti-va. »
Campul de batalie al Domnului e lumea, noi trebuie sa atingem sufletele, trebuie sa salvam sufletele pentru El. Asta e harul Domnului. El ne da harul, El ne da ungerea ca sa muncim in campul Lui, in campul lui misionar.  Acesta e harul Domnului. Domnul ne da harul sa-L cunoastem, sa-I slijim. Am fi putut morti fara sa-L cunoastem. S-a atins de noi. Ne-a atins.
 El ne-a facut voci profetice, trompete ca sa poata sa avertizam natiunile de intoarcerea Sa iminenta.
Sora mea, in Numele lui Ieşua, nu te mai minimiza, nu trebuie sa te opresti asupra competentelor tale fizice, asupra aptitudinilor tale fizice, trebuie sa te focalizezi pe Domnul. Domnul ia lucrurile slabe si smerite/umile ale lumii, ia persoane decazute, ratate, oameni neintelesi, abandonati, parasiti de toti, dezamagiti de semenii lor, incapabili sa faca orice treaba buna, oricare ar fi ea, ca sa faca apoi lucrarile Domnului si ei bine, ei vor fi aceia pe care Domnul ii va lua cu El ! Domnul o sa-i modeleze ca pe niste vase de lut, o sa-i lucreze, o sa-i  sfinteasca, o sa-i curete din cauza iertarii Sale si o sa-i mandateze pe acesti barbati si aceste femei. Ei vor deveni adevarati pionieri.  . Barbati si femei de trezire ca sa elibereze pe cei prizonieri demonilor si pacatului, ca sa-i elibereze din iad.
Acesta e harul Domnului. Aceasta e dragostea Tatalui.
 Domnul sufera din cauza pacatului, dar ne iubeste intr-atat incat ne cheama, ne atinge.
 El se va atinge de noi.
 Doamne, cat har ! Cat Har !

Sa luam alte 2 pasaje din Biblie :
Efeseni 2 : 1 pana la 10 « Pavel, apostol al lui Iisus Hristos, prin voia lui YHWH,  către sfinţii care sunt în Efes si credinciosii în Hristos Iisus: Har si pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, si de la Domnul Iisus Hristos. Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări duhovnicesti, în locurile ceresti, în Hristos. În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi si fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui, ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi  prin Ieşua Ma’şia, după buna plăcere a voii Sale, spre lauda slavei harului Său pe care ni l-a dat în Preaiubitul Lui. În El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său pe care l-a răspândit din belsug peste noi, prin orice fel de înţelepciune si de pricepere; căci a binevoit să ne descopere taina voii Sale, după planul pe care-l alcătuise în Sine însusi, ca să-l aducă la îndeplinire la împlinirea vremurilor, spre  a-Si uni iarăsi într-unul, în Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri si cele de pe pământ. »
Acesta e harul. Acest pasaj vorbeste despre har. Pavel a vorbit despre har intr-un asa fel incat multi religiosi au fost socati. Chiar si Iacov, apostolul a fost socat.
Iacov in Faptele Apos. 15 :19-20 si Petru deasemenea, ei nu intelesesera harul.
 « De aceea, eu sunt de părere să nu se pună greutăţi acelora dintre Neamuri care se întorc la YHWH/Ieşua; ci să li se scrie doar să se ferească de pângăririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate si de sânge. »
 Va dati seama, fratilor ?
 Pavel le zice diaconilor, apostolilor ca nu trebuie sa se puna pe umerii ucenicilor, pe gatul ucenicilor un alt jug.

Asta e !  Religia ne pune sub un jug  « Trebuie sa faci asta si asta, 4 ore de rugaciune, 3 zile de post negru etc. »
Domnul ne cere doar ascultare. Si noi nu putem sa-L ascultam in lipsa harului. Il ascultam pe Tatal pentru ca ne da puterea s-o facem. Cat despre partea noastra, avem nevoie sa cedam voii Domnului, pur si simplu sa recunoastem  ca suntem incapabili sa facem/scoatem orice lucru bun din noi, sa admitem ca nu valoram nimic fara El si sa-i dam Lui tot locul cuvenit, toata slava.
 Pavel zice mai zice: « Prin har ati fost mantuiti si asta nu vine de la voi, ci este harul Domnului. »

Harul e Darul Domnului. El zice : « Noi suntem lucrarea sa.Fiind creati in Ieşua.». Deci suntem lucrarea Domnului si modelul perfect folosit de Tatal ca sa ne fasoneze este Ieşua. Harul ne face sa semanam tot mai mult cu Mantuitorul nostru Ieşua.

Pentru lucruri bune (ne e dat harul-n.tr.). Pavel a zis : « Creati/facuti pentru lucruri bune pregatite de YHWH /Tatal dinainte. » Asadar, sa nu ne slavim/preamarim. . « O, nu, asta am facut eu aici, am plantat 1000 de adunari. » Nu, fratilor, nu-i asa, nu asta-i harul.. Harul Domnului e : « Este Domnul care a facut. Noi suntem doar slujitori inutili. » Harul…
  Cand alungati dracii, daca suferiti cand o faceti, daca va doare, nu e Domnul Cel care o face. Nu se sufera. O sa suferim din cauza unei persecutii, din cauza unei repsingeri, a criticilor. Astea dor. Dar sa suferi ca alungi un demon, ca vindeci un bolnav…nu ! Ca ionveti pe altii ? Nu ! Domnul actioneaza ! Chiard aca n-ai nimic pregatit, Domnul e Acela care preda ! Eu va pot da cateva piste, cateva versete, dar in rest e Domnul, qin orcie caz El e Cel care face TOTUL !
harul !
Este un har ca sunteti mantuiti !
Nu putem fi mantuiti pentru ca ne rugam mult. Hahaha… Sau pentru ca postim din greu. Nu suntem salvati ca predicam sau ca nu mai stiu ce facem. Suntem mantuiti pentru ca Domnul a decis-o din vesnicie ! (…) El produce viata, bucuria, pacea…harul Domnului, sursa bucuriei, sursa pacii.
Un alt pasaj in Luca 1 : 30-31 : « Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Miriam; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. Si iată că vei rămâne însărcinată si vei naste un Fiu, căruia Îi vei pune numele Ieşua. » in legatura cu Maria/Miriam in evreieste.
(Ha Ieşua, adica slava/aleluia lui Iisus inseamna in idis ‘mantuire’-n.tr.)

Ce fel de har era asta ? De-a-L purta pe Iisus. Stiti oare ca e acelasi lucru si pentru noi ? Aplaudati-L pe Domnul ! Pai, da, fratilor, nu exista decat Maria. Ce s eintampla ? Ieşua, cand il primim, cand ne predam Lui, suntem ca un bebelus. Ce zice Pavel ?
Galateni 4 : 19  « Atunci pentru ce este Legea? Ea a fost adăugată din pricina călcărilor de lege, până când avea să vină ‘Sămânţa’ căreia Îi fusese făcută făgăduinţa; si a fost dată prin îngeri, prin mâna unui Mijlocitor. »
Aplaudati-L pe Mantuitor !

Asa inseamna ca precum Maria, femeia care L-a nascut pe Mantuitor (Iisus n-are nici mama si nici tata pentru ca e Dumnezeu. Maria n-a ramas fecioara ca sa fie numita ‘Fecioara Maria’, Biblia ne zice ca Iisus a avut frati si surori. Dar, adevaratii frati sau adevarata mama, zice Domnul la cruce, sunt cei ce fac voia Lui.-n.tr.) de fiecare data cand ne convertim/predam Lui, suntem insarcinati/e. Cu cat creste in noi, cu atat murim mai mult. El ia tot locul pana ajugem la perfectiune si atunci disparem cu totul si nu se mai vede decat Cristos. Asta e fratilor.
Va cad solzii de pe ochi, e bine? Intelegeti ?
Acela/aceea nascut(a) din Dumnezeu poarta samanta lui YHWH, nu mai poate pacatui pentru ca poarta samanta Domnului. Aceasta samanta e Ieşua. Deci ramanem insarcinati. Iata de ce o persoana cand se converteste e umpluta de har ; viata i se schimba pe masura ce trec anii si persoana ramane atasata de Cuvantul Domnului si asa ea moare (omul vechi-n.tr.).  Pentru ca Ieşua ia amploare. Si, cand se petrece lucrul asta, murim. Nu murim fara sa plangem, fara sa tipam, fara suferinta….nu. Iata harul.
Harul este deasemenea  suferinta.
Cand suferim din cauza lui Ieşua, este un har. Pavel  o zice, Petru o zice. E teribil.
Uitati-va, sa citim 2 pasaje si cu asta inchei aici.
1 Petru 4 : 14 « Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Ma’şia (Cristos in greceste), ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneste peste voi. »

  Asadar, harul Domnului ‘insarcinaza’ suferinte…si subliniez ca nu scrie « poate aduce si batjocura», ci scrie « sunteti batjocoriti », adica nu e doar o probabilitate, ci e ceva sigur ! Persecutia se va intampla sigur caci fara suferinte nu exista har…Prin urmare, cand primim harul Domnului il putem intelege gresit, caci putem suferi.
   O sa suferim. Suferim. Asta-i harul.
   Pentru ca Duhul Sfant este Harul, El e Duhul Harului, Duhul Slavei, Duhul Tatalui ce se odihneste peste dvs.
Ultimul pasaj pe care o sa-l citim se afla in 2 Petru  3 : 17 si 18 « Voi deci, preaiubiţilor, stiind mai dinainte aceste lucruri, păziţi-vă ca nu cumva să vă lăsaţi târâţi de rătăcirea acestor nelegiuiţi si să vă pierdeţi tăria; ci cresteţi în harul si în cunostinţa Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A Lui să fie slava, acum si în ziua vesniciei. Amin. Amin! »(…)
Si asta e ceva minunat.
Dar cresteti in Har !!!
Cresteti ! Acesta este un ordin fratilor ! Deci nu trebuie sa ne oprim in ce priveste harul. Deci, cand primim  harul, suntem mantuiti prin har, dar trebuie sa crestem in el.(in tot ce e El, ca Harul e Dumnezeu, cu toata natura Sa divina : dragoste etc.)
Sa cresteti in Harul si in Cunostiinta Domnului si  Mantuitorului nostru Ieşua.  Cresterea. Precum un copilas. La nasterea din nou, Il primim pe Ieşua, suntem bebelusi in Domnul si trebuie sa crestem. Cum ?  Verset 17  « păziţi-vă ca nu cumva să vă lăsaţi târâţi de rătăcirea acestor nelegiuiţi si să vă pierdeţi tăria »ne zice ca trebuie sa ne pazim ca sa nu fim antrenati in ratacirea celor pierduti. Asadar, trebuie sa veghem pentru ca e o chestiune personala in primul si ultimul rand. Fiecare dintre noi trebuie sa-sui dezvolte o relatie individuala cu Domnul ca sa nu se rataceasca. In rugaciune, in meditatea zilnica a Cuvantului Domnului ca sa nu ne ratacim. Deci, trebuie toti sa crestem. Harul in care te afli, ungerea in care lucrezi in campul Mantuitorului,  trebuie sa cresti in acest mediu de har, sa iei din el. Cum ? Meditand Cuvantul Domnului, Biblia precum ne-a zis Petru in 
1 Petru 2 :5 « Si voi, ca niste pietre vii, sunteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfântă si să aduceţi jertfe duhovnicesti, plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos. »
Prin urmare, e important sa dorim ca noi-nascutii (duhovnicesti) sa crestem si cum ? Band laptele duhovnicesc care e Cuvantul/Biblia.
Cresterea e importanta.
Trebuie sa fim persoane capabile sa facem lucrari care sa-L slaveasca pe Domnul. Nu putem ramane acolo unde am fost 10 ani, 15 ani dupa predarea la Domnul, adica mereu pe cale sa amanam cresterea, sa ne intoarcem roata, sa ne inaltam sau sa carcotim si sa murmuram… nu !  
  Stiti ca aici in cresterea duhovniceasca exista 3 grade. Noi suntem bebelusi.
  Dar, 1 Ioan o zice «copilasilor, apoi tinerilor si pe urma parintilor. »
   E important sa fim parinti in credinta. , Nu neaparat niste oameni care sa zica altore oameni : « Da, sunt parintele dvs. duhovnicesc. » Nu. Ci, niste oameni care sa castige suflete pentru Domnul si care sa le formeze si apoi sa le lase in grija Stapanului.
 Asadar, sa crestem in har.
Nu sa fim mereu pe cale sa depindem de pastorii/preotii nostri, sa fugim dupa acestia. « Parinte/ Pastorule, roaga-te pentru mine…
zi-mi ceva… », « Pastorule/Preotule profetizeaza ! » Sa nu facem cum fac mai toti romanii ce umbla dupa calugari ca sa afle viitorul sau ca sa gaseasca solutii la problemele lor inainte de-a-L intreba pe El care are raspunsul chiar sub ochii nostri… NU NU si NU,
Tu trebuie sa cresti !
   Desi, totusi, putem intalni conducatori, oameni ai Domnului, pastori, apostoli ce s esfintesc. Sa-L binecuvantam pe Domnul pentru slujba pe care o fac, dar noi trebuie sa crestem, noi trebuie sa ne apropiem de Domnul cu adevarat.
  Nu mereu sa umblam sa fim cu pastorii/preotii. Si nici : « Trebuie doar sa gasesc un pastor cu care sa colaborez. » Nu ! sora mea, nu fratele meu. Nu asta inseamna a fi crestin !  
   A fi crestin e sa cauti tot timpul sa cresti in Domnul, sa fii cu Domnul, sa-L descoperi pe Cristos ca fiind Pastorul pastorilor, Apostolul apostolilor, Profetul profetilor. Deci, sa crestem in El !
   Fie ca Domnul sa fie binecuvantat !
   Harul Domnului peste voi romanii !(…)

   In Proverbe 10 : 12 se zice ca : « dragostea acopera o multime de pacate. » A acoperi aici se zice  kafar, adica a ispasi. Nu a acoperi in sensul de a ascunde. Ipocrizie…nu, inseamna a ispasi, a ridica.  Dragostea schimba totul !  

Commentaires

Matthieu 25:1 à 13

Alors le royaume des cieux sera semblable à dix vierges qui, ayant pris leurs lampes, allèrent à la rencontre de l'époux. Cinq d'entre elles étaient folles, et cinq sages. Les folles, en prenant leurs lampes, ne prirent point d'huile avec elles; mais les sages prirent, avec leurs lampes, de l'huile dans des vases. Comme l'époux tardait, toutes s'assoupirent et s'endormirent. Au milieu de la nuit, on cria: Voici l'époux, allez à sa rencontre! Alors toutes ces vierges se réveillèrent, et préparèrent leurs lampes. Les folles dirent aux sages: Donnez-nous de votre huile, car nos lampes s'éteignent. Les sages répondirent: Non; il n'y en aurait pas assez pour nous et pour vous; allez plutôt chez ceux qui en vendent, et achetez-en pour vous. Pendant qu'elles allaient en acheter, l'époux arriva; celles qui étaient prêtes entrèrent avec lui dans la salle des noces, et la porte fut fermée. Plus tard, les autres vierges vinrent, et dirent: Seigneur, Seigneur, ouvre-nous. Mais il répondit: Je vous le dis en vérité, je ne vous connais pas. Veillez donc, puisque vous ne savez ni le jour, ni l'heure. Matthieu 25: 1 à 13