Pacatul : originea problemelor noastre - Shora Kuetu - L'origine de nos problèmes traduit en Roumain

Pacatul
Originea problemelor noastre
Shora Kuetu

Ioan 9:1  Când trecea, Iisus a văzut pe un orb din nastere. Ucenicii Lui L-au întrebat: „Învăţătorule, cine  a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?” Iisus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut asa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu 4. Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze. Cât sunt în lume, sunt Lumina lumii.”

De ce oare multi oameni nu reusesc sa izbandeasca in viata, in viata/slujba ministeriala ? Pentru ca avem crestini ce-s convertiti de mai bine de 20 de ani si inca tot n-au roade, sau convertiti de 30 de ani si-s tot pe fuga dupa slujbe, dupa chemare, dar fara a fi purtatori de roade veritabile.
Exista oameni ce se nasc cu boli ereditare, exista oameni ce se nasc cu astfel de boli, cu probleme, cu blocaje de tot felul si nu inteleg de ce, de ce stau asa lucrurile. Si fireste, multi sunt cei ce-i atribuie lui Dumnezeu aceste nenorociri.
Si aici vedem ca omul asta avea si el o problema cu orbirea si ucenicii prin intrebarile lor ne dezvaluie sursa problemelor.
I / PARINTII
Prima sursa a problemelor noastre sutn mai intai parintii.
Cine a pacatuit? Omul asta sau parintii lui? Parintii sau omul asta? De ce parintii?
Asadar, o sa luam repede Cuvantul lui Dumnezeu in cartea Romani 5: 12 „   ...caci toti au pacatuit...” pentru ca legea pacatului era in lume. Ori pacatul nu era imputat nimanui, cand nu exista lege. Totusi moartea a domint de pe vremea lui Adam pana la Moise, si chiar cei ce nu pacatuisera printr-o transgresiune asemanatoare lui Adam, care e imaginea celui ce trebuia sa vina.
De ce sunt eu inconjurat d eprobleme? De ce-s eu bolnav? De ce m-am nascut cu o astfel de boala? De ce am atatea blocaje in viata? Pentru ca exista femei frumoase , oameni frumosi ce nu reusesc insa sa se casatoreasca. Exista oemni care au facut studii si care nu reusesc in viata. Atunci trebuie mai intai sa cautatm sursa. Inainte de-a-L acuza pe Dumnezeu trebuie sa cautam sursa problemelor noastre.
Deci in legatura cu orbul din nastere, prima sursa a problemelor lui erau parintii lui, pe care ucenicii i-a descoperit-o imediat. Parintii!
Si Biblia ne zice in Romani 5 ca noi toti am pacatuit din cauza lui Adam. Adam e tatal noastru a nostru al tutuorra si prin neascultarea lui Adam noi toti in calitate de fii ai lui suferim consecintele neascultarii lui. In ciuda noastra, suferim consecintele neacultarii lui.
Iata de ce Pavel ne zice ca „toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu.” Din cauza pacatului lui Adam si al Evei si multi sunt cei ce au atatea probleme.
Deci parintii. Deci sa ne punem intrebarea: „Da, parintii mei au pacatuit, parintii mei au mers de-au vazut calugarii sa ghiceasca viitorul, parintii mei au practicat vrajitoria, magia, crucea-roz (Croix-Rose in Franta e o asociatie catolica a initiatilorun fel de  illuminati –n.tr.) si francmasoneria...de acord. Dar cum poate acest blestem, cum de pot consecintele pacatului sa-mi fie trasnmise mie, condamnarea lor, boala lor-mie?”
Ei bine sa luam un pasaj din Faptele Apos. 17:26 „El a făcut ca toţi oamenii, iesiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare  locuinţei lor, ca ei să caute pe Dumnezeu si să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.”
Deci bineinteles Dumnezeu.
 ...iesiti din acelasi sange, locuiau pete toata sufrata pamantului, avand determinata durata timpului si marginile locuintelor lor.
Dumnezeu a facut pe toti oamenii dintr-un singur sange.
Deci Biblia ne zice ca prin sangele parintilor primit de noi,  putem, copiii pot prmi blestemul datorita neasculatrii sau a faptelor facute in trecut sau in prezent de parinti. Asadar, prin sangele parintilor dvs. puteti primi blestemul lor, puteti primi o boala ereditara. Pentru ca Pavel ne zice ca prin neascultarea lui Adam si-a Evei , noi toti am pacatuit, am suferit toate consecintele, chiar si cei ce n-au pacatuit precum Adam , ce n-a practicat aceleasi pacate ca Adam dar pentru ca Adam e tatal nostru, pentru ca am mostenit sangele lui Adam , ei bine prin sangele lui am mostenit blestemul, am mostenit pacatul, am mostenit in acelasi timp si esecurile pentru ca sangele lui Adam curge in fiecare dintre noi.
Ce este sangele? E bine vedem in cartea Levetic 17: 11. (Frati si surori vorbim de originea luptelor noastre, a problemelor noastre.) Levetic 17 : 11 « Căci viaţa trupului este în sânge. Vi l-am dat ca să-l puneţi pe altar, ca să slujească de ispăsire pentru sufletele voastre, căci prin viaţa din el face sângele ispăsire. »

Deci aici Biblia ne zice ca viata Omului, viata Oamenilor, viata sufletului sta in sange. Ce vrea sa zica asta ? Acest lucru inseamna ca am primit sangele lui Adam si-al Evei stiut fiind faptul ca Adam si Eva au fost primii parinti ai nostri si ca automat, prin sangele lor, am primit viata lor si ca viata lor era o viata de esecuri, daca viata le-a fost o viata blestemata, ei bine, ca si copii ai lor, si noi am primit deasemenea un blestem pentru ca prin sange, care e viata, primim, bine inteles, frati si surori , suferim consecintele pacatelor parintilor nostri.  

Iata de ce cand apostolii au ajuns sa vada pe omul nascut orb din nastere i-au pus imediat intrebarea Domnului : « Învăţătorule, cine  a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? » Pentru ca apostolii stiau in plus ca-n cartea  Exod 20 : 1 Dumnezeu a zis ceva capital privind blestemul parintilor asupra copiilor. Asadar, Dumnezeu a pronuntat toate aceste cuvinte, zicand : Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte si a zis: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţisare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor si să nu le slujesti; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii, până la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc… »

Asadar Dumnezeul Exodului a zis clar ca pedepsea neascultarea parintilor asupra copiilor timp de 4 secole, de 400 de ani. Asta inseamna ca atunci cand un cuplu traieste in pacat, se duce la vrajitori saupe scurt, lucreaza cu fortele intunericului desi nu-si seama de asta, ei isi conduc pe calea cea rea, prin pacatele lor, desigur, pe copiii lor. Chiar daca parinti ce sunteti nu va dati seama de unele consecinte ce pot avea loc in viata copiilor dvs. din cauza pacatelor dvs., trebuie sa stiti, frati si surori care ma urmariti, ca atunci cand faceti o fapta, cand un cuplu pacatuieste , cand un cuplu comite adulter, sotul si nevasta, veti trasnmite , mai intai o sa suferiti consecintele pacatelor dvs, dar in plus si copiii dvs. vor avea de suferit. Si Biblia ne zice aici cu referire la idolatrie, de exemplu ; unul dintre pacatele majore ce au urmari asupra copiilor timp de veacuri, e idolatria ! Asadar Dumnezeu zice ca idolatria e un pacat ce da nastere la consecinte asupra copiilor si asupra copiilor copiilor si asa mai departe timp de 4 secole. Va dati seama ? Timp de 400 de ani!

Va dati seama de ce apostolii i-au pus intreabarea asta Domnului : «  Cine a pacatuit ? Sunt oare parintii lui sau el, de ce s-a omul asta orb ? » Pentru ca el n-a cautat sa fie orb, s-a nascut orb, s-a nascut asa. Asadar, acest domn nu putea sa pacatuiasca pentru ca s-a nascut orb, cu sigurnata au fost parintii lui. » Prin urmare, fie au fost parintii lui , fie a fost voia lui Dumnezeu, cum o sa vedem de altfel ; ca se glorifice/spre slava Sa.

Sa vorbim mai intai de prima sursa, parintii.

Iata de ce in calitate de parinti ce ma urmariti sau ce vom deveni ; pentru ac el unul am déjà copii, trebuie sa veghem asupra vietilor noastre pentru ca orice fapta pe care-o facem, pacatul, toate lucrurile acestea vor avea repercusiuni asupra generatiilor viitoare.  
Asadar, 4 veacuri de blestem, lucrul asta e ceva teribil !

Si vedeti ce s-a petrecut in cartea Plangerilor lui Ieremia in cap. 5:7.  Urmarile pacatelor asupra copiilor.

Va veti da seama aici, frati si surori, dragi cititori? Urmarea pacatelor parintilor asupra copiilor lor.  

Parintii nostri au pacatuit, nu mai sunt…

Asta inseamna ca prima generatie a parintilor ce-a pacatuit, desigur, e moarta. In loc ca parintii ce-au pacatuit  sa moara cu pacatele lor, cu consecintele pacatelor lor, Biblia ne zice ca nu e cazul, parintii mor ce-i drept, dar desi ei au fost cei ce-au pacatuit, acum ca-s morti, sunt copiii lor cei care sufera consecintele. Copiii platesc pretul neascultarii, a idolatriei, a dulterului, a poftei, a rasismului, a urii…pacatele parintilor si asta e ceva teribil.

Si Ieremia va zice ca : « Părinţii nostri care au păcătuit nu mai sunt, iar noi le purtăm păcatele.” Si care era povara pacatelor lor, care erau consecintele pacatelor parintilor ? Ei bine,pentru evrei era robia.

Robii ne stăpânesc, si nimeni nu ne izbăveste din mâinile lor. (versetul 8, Plangeri cap 5)

Robii ce stapanesc peste dvs. Frati si surori, oare cate familii nu sunt stapanite de robi? Acesti sclavi sunt demonii. Oare cate familii, si voi cei ce ma urmariti in clipa asta, daca sunteti cinsiti, chiar familii crestine asa-zis crestine nu sunt dominate de scalvi, de pacat, de draci ? In multe familii - crestine chiar - o sa vedeti ca exista tot timpul zarva, certuri,  depresie. Copiii sunt in depresie nervoasa, se ocupa cu droguri, posedati de obiceiul fumatului, de bautura. Copiii ce pleaca in discoteci, parinti ce-s debusolati (nu mai stiu ce sa faca cu copiii lor-n.tr.), copii ce nu mai stiu incotro s-o ia si pe cine sa se mai bazeze. O sa intalniti familii unde nu exista pace, familii cu boli ereditare ce-i stapanesc de generatii. Robii ! Boala e robul crestiniilor, ca si pacatul de altfel, trebuie sa stapanim noi peste pacat. Pavel ne zice ca « pacatul sa nu stapaneasca peste vietile vostre». Asta inseamna ca robii aici sunt toate acetse lucruri, dracii peste care calcam, peste care domnim in general.  
Dar daca parintii fac fapte ce nu-i aduc lauda lui Dumnezeu, atunci consecintele pacatelor lor asupra copiilor lor poate sa rezulte in domnia pacatului peste acele viitoare familii. Vedeti de ce in numeroase familii unde tatal e adulter, copiii sunt si ei supusi curviei. Adulterul domina peste copii si peste copiii copiilor lor. E vorba de legaturi ancestrale pe care nu trebuie niciodata neglijate, frati si surori, deoarece sunt realitati.

O sa vedeti ca, daca sunteti cinsiti, in fiecare familie exista practic ceva, e vorba mai ales de o oarecare boala familiala predominata, ori e vorba de vreun pacat predominant.  Intr-o anumita familie vedeti de exemplu ca e vorba de adulter, copiii sunt legati de adulter pentru ca tatal lor e curvar ; in alta familie e cearta pentru ca tatal lor e coleric, si atunci si copii sunt nervosi tot timpul (traiesc practic certandu-se non-stop –n.tr.) In alta familie e celibatul : nimeni nu reuseste sa se insoare/marite desi copii le sunt frumosi, fetele sunt teribil de frumoase, baietii sunt frumosi foc  - dar nu reusesc sa-si gaseasca parteneri.

In alte familii veti intalni ca desi unele-s crestine, chiar ale pastorilor, nu-s inca eliberate, veti vedea ca nu pot prospera in misiunea/lucrarea lor, ca nu pot  inainta cum trebuie pentru ca undeva sunt dominati de scalvi, deoarece undeva, poate parintii lor, au savarsit unele fapte, au pacatuit si asa au deschis calea unor draci si dracii au venit de locuiesc cu copiii caci dracii se transmit prin sange.  Si asa cum am vazut mai sus sangele e viata si daca viata iti e posedata, daca esti psoedata)… o femeie posedata cand ea naste, cand da nastere unui bebelus, automat, prin sange ea trasnmite draci copilului ei. Asadar e teribil, e intra-devar de necrezut.

E vremea, frati si surori, ca sa fiti luminati, e vremea ca ochii nostri sa se deschida pentru ca exista necunoasterea lucrurilor duhovnicesti la multi dintre crestini.

Consecintele pacatelor parintilor asupra copiilor lor.

Parintii nostri au pacatuit, asa cum am observat in pasajul de mai sus, nu mai sunt, s-au dus. Parintii au murit dar consecintele pacatelor lor nu-s moarte, consecintele faptelor lor persista si ele persista in copii. Si astea, adica consecintele, sunt sclavii ce-i stapanesc/domina pe copii.  

Iata de ce ucenicii ii pun intrebarea Domnului : « Cine a pacatuit ? Omul acesta sau parintii lui, pentru ca s-a nascut orb ? »  
Deci prin asta vorbim de legaturile ancestrale si de legaturile familiale.  

Sa citim un alt pasaj privind consecintele pacatului parintilor asupra copiilor in cartea 1 Petru 1 :18 stiind ca  « nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul desert de vieţuire pe care-l mosteniserăţi de la părinţii vostri »

Deci aici apostolul Petru ne vorbeste de mostenirea pe care ne-o lasa parintii nostrii. Daca parintii sunt deci buni crestini, tematori de Dumnezeu, ai bine, vor transmite binecuvantarea peste copii lor, dar dac parintii au practicat vrajitoria, magia, Crucea-Roza, daca parintii traiesc in adulter, ei transmit in acelasi timp dracii curviei peste copiii lor, vor transmite o mostenire putreda, o mostenire contaminata.  Iata de ce ni se zice « asa tata, asa fiu, asa mama, asa fiica. » Iata de ce in calitate de parinti,  frati si surori, trebuie sa ramanem foarte vigilenti. Mai ales cuplurile ce n-au inca copilasi, femeile insarcinate pentru ca dusmanul e tare siret. Biblia ne zice ca trebuie sa veghem.  

De ce exista atatea suferinte ? De ce exista atatia copii ce se nasc cu deformari fizice, cu probleme cardiace, cu probleme de sanatate, cu boli incurabile ? Ei bine prima sursa a acestor probleme trebuie observata la nivelul parintilor. Si am vazut ca primul parinte pe care noi toti l-am avut, fie albi, fie negri, fie galbeni…a fost Adam. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu pentru ca Adam a pacatuit. Si prin sangele sau, ne-a transmis la toti blestemul, ne-a transmis boala, ne-a transmis rasismul, ne-a transmis ura, ne-a transmis pacatul, ne-a transmis depresia nervoasa… pentru ca Adam a pacatuit, ne-a transmis moartea. Iata de ce murim.   

Dar in afara de Adam, care e primul nostru parinte/tata, avem deasemenea parinti. Am vazut aici cazul lui Ieremia  care recunoaste ca parintii sai pacatuisera si ca de aceea, el, Ieremia er ape cale sa suporte consecintele acelor fapte/pacate. Si sclavii stapaneau peste ei. Iata aici  ca din punct d evedere istoris, sclavii aia erau babilonienii. Babilonienii reprezentau de fapt necircumscrisii, oamenii din lume, ce incepeau sa stapaneasca peste evrei – cei ce erau poporul Celui Vesnic.
 Si Ieremia, atunci cand scria el cartea asta, el o scrie pentru ca ei, evreii, erau amenintati de imparatul Nebucarnetar si se stie de altfel ca numerosi evrei urmau sa fie deportati din Ierusalim in Babilon deoarece parintii lor pacatuisera.
Consecintele pacatelor parintilor. Iata de ce, frati si surori, trebuie sa veghem. Trebuie sa veghem

Exista multi oameni in lumea asta ce sufera, multi oameni ce nu inteleg  « De ce nu reusesc in viata ? De ce nu ajung sa excelez in viata ? De ce tot stationez, de ce-s blocat,  in viata ? » Chiar multi crestini, noi insine am experimentat acest lucru, multi crestini in lumea intreaga, chiar in Franta sunt depresivi si daca verificati in familial or exista depresie nervoasa.  Multi crestini ce au probleme de cuplu si cand verificati bine parintii lor aveau probleme de cuplu. Exista multe probleme pe care le intalnim la multi crestini.

Deci, daca ne gandim cum trebuie si daca meditam Cuvantul, ne dam seama ca originea problemelor lor sau sursa problemelor lor…deci prima sursa-s mai intai parintii, adica genitorii nostri, cei care ne-au nascut, aceia care ne-au adus pe lume, conceput , parintii nostri.
Pentru ca stiti bine ca pisicile dau nastere la pisici, cainii la caini etc. E totul logic, cainii nu fac pisici si deci omul ce are in el o samanta de blestem nu poate decat s-o transmita progeniturilor lui, copiilor sai. O femeie ce are in ea blestemul, o femeie ce are un blestem familial nu poate decat s-o transmita copiilor ei prin sange pentru ca sangele parintilor  curge in noi. Iata sclavii, cand e asa ei o sa domneasca peste voi, o sa va stapaneasca pentru ca parintii au savarsit fapte ce nu-l slaveau pe Domnul. Si acest blestem familial, ancestral conform lui exod 20 a durat 4 secole. Adica o sa suferiti consecintele pacatelor parintilor dvs., o sa suferiti pacatele parintilor si copiii copiilor dvs. la fel. Si acest lucru e teribil ! Consecintele pacatelor parintilor. Prima sursa a pacatelor.  

Si iata de ce, frati si surori, crestini, care ma urmariti, trebuie sa va temeti de Dumnezeu, trebuie sa ne sfintim pentru ca daca nu copilasii nostri, lumina ochilor nostri,  pot sa sufere consecintele pacatelor noastre.

Intrebare : A propo, de caest pasaj din  Exod 20 : 5 textul roiginal evreiesc folosea el intr-adevar cuvantul ‘a pedepsi’ ? Intr-adevar, concep ca consecintele pacatelor sa fie supotate de parinti  pentru ca exista o logica a cauzei si a efectului, desigur, dar nu vad cum Dumnezeu poate pedepsi cu voie copiii ce n-au facut nimic rau. Asta pare sa fie o contradictie cu Romani 14 : 12 «Asa că fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însusi lui Dumnezeu.. . »

Evident, fiecare dintre noi o sa dea socotea la pentru el/ea insusi/insasi dar totusi, in Exod cap. 20 : 5 se zice : consecintele faptelor facute de parinti. Pentru ca Dumnezeu zice ca el e cel ce pedepseste si in evreieste insemana tocmai asta. Dumnezeu pedepseste pentru ca Dumnezeu i-a zis lui Adam :
« In ziua in care vei manca din fructul asta cei muri cu siguranta. » Si vei vedea, draga mea sora, ca Adam a mancat din fructul ala si a murit. Si daca iei Geneza cap 5, Biblia  ne zice : copiii lui Adam au murit si ei, au cunoscut moartea pentru ca tatal lor a pacatuit.

Acum, copiii au suferit consecintele pacatelor noastre nu pentru ca ei au fost cei ce-au pacatuit, ci sufera nu pentru ca-s direct responsabili de problemele lor, ci noi parintii suntem responsabilii problemelor, noi suntem responsabili de problemele copiilor nostri. Pentru ca bebelusii, copiii nostri, lumina ochilor nostri, n-au pacatuit , dar din contra, conform Bibliei, ei sunt toti pacatosi pentru ca noi toti suntem pacatosi. Suntem pacatosi toti nu pentru ca am pacatuit, ci pentru ca am mostenit, mostenim consecinta, suferim consecintele  pacatelor lui Adam si Eva. Iata de ce suntem pacatosi, suntem pacatosi din cauza lui Adam si-a Evei pentru ca Adam ne-a transmis pacatul, virusul pacatului. De ex., bebelusii nu sunt pacatosi pentru ca au pacatuit, ci-s pacatosi pentru ca au in ei samanta lui Adam si-a Evei. Dar, din contra, acesti copii vor fi judecati in functie de propria lor viata, in functie de faptele pe care le vor savarsi ei. Iata de ce Exod 20 :5 ne zice ca Dumnezeu pedepseste faptele parintilor asupra copiilor.

De ce pedepseste Dumnezeu copiii ? Pentru ca  in calitate de parinti, noi suntem repsonsabili de copiii nostri, in calitate de parinti suntem responsabili de faptele si gesturile noastre. Si suntem, cum zice Pavel in 1 Corinteni 11 in calitate de barbat - seful nevestei, adica barbatul trebuie sa poarte de grija familiei sale, el trebuie sa vegheze pentru ca dusamnul sa nu gaseasca vreo poarta/vreun gol pe unde sa intre, vreo spartura care sa-i dea acces dusmanului ca sa-i atinga familia.

Barbatul trebuie sa-si protejeze turma, trebuie sa vegheze pentru ca turma lui sa fie bine protejata, pentru ca oile lui sa fie bine protejate si ingrijite. Asadar, iata de ce copiii sufera consecintele pacatelor noastre.
Intrebare: Deci sensul e suferirea consecintelor si nu in sensul de pedeapsa ?

Da, pentru ca intr-adevar, e totusi o pedeapsa in sensul in care nu e meritata, copiii n-au pacatuit direct impotriva lui Dumnezeu, dar sufera. Si e o pedeapsa pentru ca parintii sunt cei ce-s pedepsiti. Parintii sunt cei pedepsiti din cauza pacatului lor si pedeapsa lor e astfel transmisa copiilor lor.  Asadar, aceasta pedeapsa a parintiulor ce e transmisa copiilor e la fel si a copiilor, deasemenea pedepsiti. Prin urmare trebuie sa ramanem vigilenti, crestini, parinti, trebuie sa veghem pentru ca toate faptele noastre vor avea consecinte.

Si Biblia ne zice, multumesc Duhule Sfant, in Galateni cap. 6 : 7 « Nu vă înselaţi: Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit. Ce seamănă omul, aceea va si secera. »

Asadar, da tu semeni pacat si te duci/mori, mai intai tu cultivi, apoi copiii tai vor secera (pacatul-n.tr.) E clar, iata de ce trebuie sa trasam o cale buna copiilor nostri pentru ca ei sa fie bine protejati in numele atotputernic al lui Iisus Cristos din Nazaret.

Bine a zis Ieremia in Plangerile lui Ieremia cap. 5 : 7 : « Părinţii nostri care au păcătuit nu mai sunt, iar noi le purtăm păcatele.”

Asta e lucru grav, faptul ca parintii pacatuiesc si mor iar copiii lor sufera consecintele…  

II/ NOI-INSINE

A-2-a sursa a problemelor noastre suntem noi insine. Pe langa parintii nostri, suntem apoi noi-insine.  

Asadar, Cuvantul ne zice in cartea lui Ioan cap. 5 : 14 «După aceea Iisus l-a găsit în Templu si i-a zis: „Iată că te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai păcătuiesti, ca să nu ţi se întâmple ceva mai rău.” »

Acest om, dac cititi contextul lui Ioan cap. 5 plecand de la primul verset, acest om era bolnav de  38 de ani. Timp de 38 de ani, acest om isi purta boala si nimeni nu putea sa-l vindece, nimeni nu putea sa-l elibereze. Si Iisus il gaseste pe malul scladatoarei Betesda si-l va vindeca. Si oml acesta va fi neinteles de evrei, va fi respins de evrei si Iisus il regaseste in templu. Si-i zice : « de acum să nu mai păcătuiesti, ca să nu ţi se întâmple ceva mai rău. » Asta ce vrea sa insemne ? Ce ar vrea sa ne zica Iisus aici ? Ce inseamna asta? Frati si surori ascultati-ma bine, asta e tare important de stiut : o sa-mi ziceti « Dar, noi, suntem crestini, parintii nostri au pacatuit dar la nasterea din nou Biblia zice ca suntem eliberati. » E adevarat, suntem eliberati, daca ma trait o adevarata nastere din nou, una veritabila, atunci, da, suntem eliberati de draci, de legaturile familiale, de cele ancestrale, dar o data eliberati ca acest om, vindecat de Iisus, restaurat in mod real pentru ca verbul ‘avindeca’ aici in greceste e  therapeo ce vrea sa zica ,a restaura, cu alte cuvinte acest om si-a regasit sanatatea.
O data ce-a fost restaurat, vindecat, acest om s-a dus in templu – deci imaginea noii nasteri – noi suntem casa lui Dumnezeu, noi suntem Temnplul Lui cel Sfant. Si Iisus ii va zice totusi acestui domn : « Tu esti vindecat, esti mantuit, e adevarat, dar nu trebuie sa deschizi o usa, nu trebuie mai ales sa deschizi o usa sau usi pentru ca dracii ce-au fost alungati pot reveni.»

Deci in Matei 12 : 43 pana la 45 « Duhul necurat, când a iesit dintr-un om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, si n-o găseste.
Atunci zice: „Mă voi întoarce în casa mea, de unde am iesit. Si, când vine în ea, o găseste goală, măturată si împodobită.
Atunci se duce si ia cu el alte sapte duhuri mai rele decât el: intră în casă, locuiesc acolo, si starea din urmă a omului acestuia ajunge mai rea decât cea dintâi. Tocmai asa se va întâmpla si cu acest neam viclean.” »

Deci, o data eliberati, trebuie sa veghem pentru ca toate usile sa fie inchise (pacatului, desigur.-n.tr.)

Asadar, voi cei ce sunteti crestini, ascultati-ma bine : daca va culcati nervosi, o sa dati acces liber lui satan ! Si tuturor dracilor ce au fost alungati la convertirea voastra, la nasterea dvs. din nou si ei bine acesti demoni daca ati avut 10, fiecare dine i va lua cu el inca 7 duhuri mai rele ca celelalte sitoate aceste duhuri o sa revina si Biblia ne zice ca ultima conditie a cestei persoane va fi mai rea decat prima data.  Asta vrea sa zica : daca in lume, inainte de convertirea ta la Domnul aveai 3 prietene/amante, ei bine o data eliberat si cazut in pacat dracii vor reveni mai mult ca iainte si poti sa te regasesti cu mai multe prietene, cu mai multe femei, legat de demonul sexului, vei fi complet dependent de el, de acest pacat.

Iata de ce frati si surori in bisericile noastre, intelegeti de ce avem cea mai rea dintre gelozii.  EW o gelozie mai rea decat se gaseste in lume, si asta in adunarile noastre. Se zice ca noi crestinii suntem singura armata ce isi termina ranitii.


O sa vedeti ca in biserici exista cele mai rele pacate, cele mai mai gelozii, cea mai mare rautate, ura, pofta, duhul concurentei ce e cel mai mare, fuga dupa titluri… Si de ce atata ura in biserici ? De ce atatea minciuni ? In biserici intalnim rasism, cel mai urat rasism, in biserici, prietenilor.  De ce ? Pentru ca majoritatea acelor crestini au fost cu adevarat eliberati.

De fapt, exista mai multe ipoteze.
Prima ipoteza e ca multi crestini  au fost eliberati cu adevarat la nasterea din nou dar in timp acesti crestini au deschis o poarta dracilor, au cazut in aceste pacate si nu le-au marturisit deschis, au mangaiat acest pacat, l-au pastrat cu ei, (ascuns –n.tr.) le e rusine sa vorbeasca d eel si dracii ce-au fost alungati la nasterea din nou s-au intors si fiecare a luat cu el inca alti 7 si mai rai. Intelegeti ?
Asadar, inainte de convertire, daca erai posedat(a) de draci, te convertesti, cei 10 draci sunt alungati, devii o noua creatura dar cazi in pacat, dar daca nu-l marturisesti ca sa primesti eliberarea, daca il pastrezi, acesti 10 draci, fiecare din ei va lua alti 7 draci de adulter mai gravi, mai puternici si vor reveni. Asadar trebuie sa inmultiti 10x7 si veti avea 70 d edraci. Ultima conditie a acesei persoane, ne zice Cristos, va fi mai rea decat prima.

Si iata de ce, avem cele mai rele rautati din ziua de azi. E de necrezut. Exista crestini care cand aud ca un frate a pacatuit nu au nici macar timpul  sa se duca sa verifice, iau totul ca bani numarand si se grabesc sa-si condamne fratele/fratii. Incep sa dea raportul si sa distruga vietile. Dragilor, dusmanul i-a facut sa cada in distractie pe multi crestini, multe adunari/biserici.   Exista chiar pastori/preoti ce isi alunga colaboratorii lor ca sa creeze alete adunari/biserici ci si colo ca sa faca recuperare. Prietene, e grav !timpul e greu !

Cine a pacatuit, acest om sau parintii lui, de s-a nascut orb ?

Frati si surori aceasta orbire poate fi deasemenea o orbire spiirtuala. Exista multi oameni ce-s adevarati orbi duhovnicesti.  Si asta e tare grav !

In mare, in seara asta, as vrea sa intelegem ca multe biserici, frati si surori, sunt pline de necurati, multe adunari sunt umplute cu lacomi, multe biserici sunt pline de hoti, multe adunari sunt umplute de curvari, de minicnosi, de violatori de copii….  Oameni, pastori/preoti ce mint asa cum respira. Pur si simplu pentru ca sunt posedati.  Aveti multi preoti si pastori ce-s posedati, prieteni, asta poate sa va socheze, dar multi sunt. Cand aveti de-a face cu pastori ce nu predica adevarul, ce nu traiesc in adevar, ce mint asa cum repsira, ce distrug vietile fratilor si surorilor lor, prieteni, sunt posedati, dracii au revenit in vietile lor. Si cand intr-o slujba nu exista roade, prietene, exista draci inauntru.  Atunci trebuie o eliberare buna/deplina.O sa-mi ziceti : « A da, dar cine trebuie s-o faca ?». Trebuie o eliberare deplina. Credeti ca multi pastori sunt condusi de Duhul Sfant ? Lasati-ma sa v-o zic in seara asta : e fals. Cand aveti pastori ce au inceput bine slujba, dar cu timpul incep sa faca seminarii pe bani, 500 de euro un seminar !!! Unde ati vazut asta in Biblie ? Sau preotii ce iau salariu ??? E tambalau. Templul lui Dumneeu e plin de hoti in clipa asta pentru ca multi dintre acesti pastori fusesera eliberati la plecare de Domnul, dar au deschis o usa dracilor si dracii au revenit mai mult ca inainte : dracii lacomiei, dracii adulterului, draci minciunii, dracii masturbarii, dracii necuratiei…exista unii divortati si recasatoriti ca si cum divortul e un nimic. Prietene, sunt dracii ce conduc multe dintre adunari/biserici astazi. Iata de ce noi trebuie sa veghem.  

Iata de ce Domnul ii zice acestui om in Ioan 5 « TAi fost vindecat, tu esti templul, e bine, tu esti in Biserica, tu esti Biserica, e bine, dar trebuie sa veghezi pentru ca daca deschizi o poarta dracilor ce-au fost alungati, ei vor reveni. »

Ipoteza a-2-a : Asadar, sunt unii ce zic « Nu, crestinii nu pot fi psoedati. » Dar, preieteni, nu va inselati, noi eliebram mult mai multi crestini decat pagani ! E grav ceea ce se intampla.

Si de altfel, Cuvantul e clar cu privire la asta. Biblia ne zice in 1 Petru 5 : 8 « Fiti treji si vegheati ! Pentru ca potrivnicul vostru, diavolul, da tarcoale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita. »   Daca nu vegheati, daca deschideti usile, dusmanul va reveni, dracii ce erau alungati din viata dvs, dracii ce fusesera alungati la convertirea dvs, vor reveni.

Iata de ce multi sunt combatuti de soti de noapte, sotii de noapte, multi nu pot dormi noaptea, multi sunt nelinistiti, sunt multi stresati…cum puteti sa intelegeti ca exista crestini stresati ? Luati medicamente antidepresante ca sa dormiti. Sunteti stresati, cea mai mica buba/problema, stres ! Trebuie sa cautati undeva, ce se petrece ? Nu zic ca tot stresul e de origine demonica, nu. Dar Dumnezeu ne ajuta, ne elibereaza, ne deschide ochii. Asadar, am fost eliberati, ati fost eliberati, cei ce ma urmariti acum, ati fost eliberati. O sa-miz iceti «  Da, suntem crestini. »
Da, dar nu pentru ca sunteti crestini  o sa va lase dracii in pace.  Chair daca au fost alungati, dracii pot reveni in viata dvs, prieteni, si o sa fie sarbatoare pentru dvs. ( o s-o duceti bine.-n.tr.) 

Iata de ce o sa vedeti ca atunci cand un pastor cade in pacat si nu-l marturiseste, o sa mearga din ce in ce mai jos, se va ingloda in pacat tot mai mult, in rau adica, din ce in ce mai mult se va infunda in pacat, in rau, pentru ca dracii il leaga complet, il orbesc in totalitate. Si tin sa o zic sus si tare pentru ca aici pe Radio2vie zicem sus si tare ca multi oameni gandesc josnic.Multi pastori ce tin captiv, pe nedrept,  adevarul  sunt pur si simplu posedati de dracii alungati in trecut din viata lor.  Vorbind de pastorii ce s-au convertit veritabil si ce-au deschis usile lui satan si dracilor reveniti, acesti aomeni sunt orbi duhovniceste. Prin urmare, au nevoie de o pocainta veritabila si sa treaca prin eliberare ca sa fie din nou eliberati.   

Iata cea de-a doua sursa a problemelor noastre : noi insine, faptele pe care noi le facem. Prietene, nu ne batem joc de Dumnezeu : ceea ce seamana omul, accea va culege. Ce vei semana, aia vei secera. Lupti contra unui om, contra unui crestin, lupti contra unei femei, a unei femei a Domnului, a unui om al lui Dumnezeu, vei suferi si tu pentru ca atunci cand calomniezi cu limba, cu veninul si tu vei merge sa culegi la randul tau. Iata de ce trebuie sa veghem, preitene, pentru ca faptele pe care le savarsim…Dumnezeu e drept, Dumnezeu poate sa te ierte si multe persoane cred ca iertarea lui Dumnezeu exclude consecintele. Nu, daca te-a iertata Dumnezeu nu inseamna ca nu vei suferi consecintele, deoarece Dumnezeu e drept.Pacatuiesti, suporti consecintele faptelor tale desi primesti iertarea ; dar consecintele tot le platesti pentru ca Dumnezeu e drept. Asadar, trebuie sa veghem la faptele pe care le savarsim. Trebuie sa veghem si cand calomniem frati si surori ici si colo in scopul de-a recupera pe credinciosi sau in scopul de-a condamna si de-a distruge marturia unor frati si surori ici si colo, in scopul de-a ne impune autoritatea. Prietene, ceea ce savarsesti ca si fapta, aia o sa si suporti, acele consecinte le vei suporta.

De ce suferim ? De ce nu are impact viata noastra de crestin ? Exista oameni ce-s crestini de mai bine de 30 de ani si n-au niciun impact in viata lor, in familial or, desi sunt crestini religiosi ce-s complet posedatid e religie si ce au nevoie sa fie eliberati de spiritul/duhul religios. Prietene, Fie ca Domnul sa ne ajute.

Vrem sa denuntam pacatul din adunari si biserici.

Acest om se nascuse orb si ucenicii credeau ca era vina parintilor lui. Asadar, prima sursa a problemelor naostre sunt parintii si apoi noi insine, faptele pe care noi le savarsim.

Preietene, iti dau un exemplu : un om se insoara cu femeia altui barbat. Face o fapta teribila. Pentru ca raneste un frate, raneste un barbat, ii ia sotia si la randul ei, sotia sa e luata de alt barbat. Omul asta trebuie sa se astepte ca intr-o buna zi, unul din copiii tai sa i se fure nevasta.

Iata de ce, frati si surori, noi trebuie sa tinem inchise toate usile pentru ca nu ne batem joc de Dumnezeu.  

III/ DUMNEZEU

Asadar, a-3-a sursa a problemelor noastre, dupa parinti (prin pacatele lor prin care ne transmit blestemul) si dupa a-2-a sursa noi insine, este Dumnezeu Insusi.

Cristos ne zice, in Ioan 9 : 1-3, cand ucenicii I-au pus intrebarea «cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?” «N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut asa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. »
Asta vrea sa insemne ca Dumnezeu poate fi autorul probelmelor noastre. E o taina !  Cum poate un Dumnezeu al dragostei sa lase copii sa se nasca cu probleme fizice ? E o taina !  

Nu-s neaparat parintii cei ce pot pacatui, nu suntem neaparat noi cei ce putem pacatui pentru ca puteti sa-miz ceti :  « ba da, parintii nostri au pacatuit,e adevarat si eu m-am convertit intre timp , deci legaturile au fost rupte si in prezent umblu in sfintenie si nu inteleg cum de sufar. »

Ei bine, as vrea sa-ti zic in seara asta, prietene, daca suferi in timp ce te temi de Dumnezeu, vreau sa-ti spun sa perseverezi in sfintenie pentru ca Dumnezeu e autorul problemelor tale. Dumnezeu o permite, El permite problemele tale ; ele sunt ca o autostrada. De fapt, Dumnezeu permite luptele tale, problemele tale pentru ca ele vor deveni maine o frumoasa autostrada poe care o sa conduci si aceasta autostrada te va duce la destinatie.  

Deci poti sa-ti pui intrebari : Dar de ce toata lumea imi vrea raul uite asa, pec and eu le doresc doar binele ? De ce exista atatea probleme ? De ce nu reusesc sa obtin cutare lucru ? De ce sufar atata ? De ce am atatea probleme de sanatate ? »

Vreua sa-ti zic un lucru Iov n-a pacatuit. Iov, parintii lui n-au pacatuit neaparat. Iov, ne zice Biblia, ii era teama de Dumnezeu. Dar exista un eveniment duhovnicesc ce ii era ascuns lui Iov. Dumnezeu era mandru de Iov, Dumnezeu marturisea despre Iov  Iov 2 :3 «  Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pământ. Este un om fără prihană si curat la suflet. El se teme de Dumnezeu si se abate de la rău. El se ţine tare  în neprihănirea lui, si tu Mă îndemni să-l pierd fără pricină.” )

Si Biblia ne zice ca satan era gelos pe Iov si ca i-a zis lui Dumnezeu :
«Piele pentru piele! Omul dă tot ce are pentru viaţa lui. Dar ia întinde-Ţi mâna si atinge-Te de oasele si de carnea lui, si sunt încredinţat că Te va blestema în faţă. » (Iov 2 :4)

Sau „Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui si tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui, si turmele lui acoperă ţara. Dar ia întinde-Ţi mâna si atinge-Te de tot ce are, si sunt încredinţat că Te va blestema în faţă.”

Dar Dumnezeu cunoastea inima lui Iov ; El i-a zis lui satan : „Iată, ţi-l dau pe mână: numai cruţă-i viaţa.”Iov 2 :6
Ei bine, ii zice cu alte cuvinte : « atinge-te de bunurile lui, de copiii lui, chiar de pielea lui si vei vedea ca Iov tot va continua sa se teama de Mine. »

Ei bine, frati si surori, stiti toata povestea cu Iov. Iov s-a umilit, a fost condamnat, a fost sfaramat, si-a pierdut  intr-o zi cei 10 copii, toate bunurile ce le avea, a trecut de la bogatie la saracie intr-o zi. A trecut de la a fi sanatos la o sanatate mediocra, a trecut de la inaltime, jos. A cunoscut totul intr-o zi, pritene. Dar  Biblia ne zice ca Iov il cunostea pe Dumnezeu, Iov stia ca toate lucrurile merg spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu.  (…)

Deci, vedeti ca a-3-a sursa a problemelor noastre e Creatorul nostru Insusi.

Cand Iov a fost lovit de satan, Dumenzeu a permis ca diavolul sa-l loveasca. Apoi au venit prietenii lui Iov sa-l vada pe acesta din urma, oamenii aia ce mancasera cu ei in ziua precedenta, au venit sa-l condamne, sa-l critice, sa-l doboare si mai mult ; l-au condamnat si Iov a zis : » N-am pacatuit, am ramas in sfintenie, dar voi ma condamnati fara motiv.  Iov a ramas in prezenta lui Dumnezeu.

Prietene, oamenii te vor condamna, te vor trata de toate numele. Eu am suferit multe condamnari din partea oamenilor, dar nu e aici problema, prietene, trebuie sa perseveram, trebuie s aintelegem, trebuie sa-L cunoastem pe Dumnezeul nostru, sa stim de unde ne-a scos Dumnezeu, de und été-a scos. Vreau sa-ti zic un lucru : Dumnezeu nu te-a scos din adulter, Dumnezeu nu te-a jos de jos, Dumnezeu nu te-a scos din pacat ca sa te lase in galera. Dumnezeu nu te va lasa in galera, Dumnezeu nu te va lasa la mijlocul drumului, Dumnezeul Bibliei cand incepe o lucrare o termina.  

Iti vor face razboi oamenii, este scris ca iti vor face razboi, dar nu te vor invinge niciodata. Dumnezeu e un Dumnezeu al timpului. E un Dumnezeu al timpului.  

Tu care ma urmaresti acum pastore, tu, care gemi, care te plangi pentru ca iti zici : «  De ce sunt pe cale sa sufar asa ? De ce atatea suferinte ? De ce atatea plansete ? » Pentru ca ai impresia ca alti pastori progreseaza in timp ce ei-s in pacat. O sa-ti spun un lucru: prietene, exista un timp pentru orice lucru. Oamenii pot sa-si bata joc de tine, pot sa-ti zica orice fel de rautati. Gelosii vor incerca sa te distruga prin cuvant, prin limba, dar o sa-ti zic ceva : chemarea ta e o chemare personala, individuala, e Dumnezeu Insusi Cel ce te-a chemat, nu-s oamenii. Ei vor vorbi, trebuie sa vorbeasca, dar tu stii pur si simplu ca problemele tale sau problema ta, chiar si boala ta, Dumnezeu le sau o ingaduie.  

Si cand Iov a ramas credincios sau mai bine zis odata ramas fidel, prietenilor, la sfarsit, in Iov 41, Iov ii va zice lui Dumnezeu : « Urechea mea a auzit vorbindu-se de Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut.»

Dumnezeu ingaduie problemele tale deoarece vrea sa te conduca intr-o dimensiune noua a dezvaluirii, sa iti reveleze persoana Sa. Dumnezeu permite greutatile tale ; ele constituie probe. Esti intr-o scoala, trebuie s atreci probe ca sa ai o calificare, pentru anumite diplôme. Dumnezeu vrea sa te conduca in alt tip de scoala : te trece pe la gradinita, pe la scoala primara, apoi pe la generala si pe la liceu si apoi de la liceu, la facultate. La universitate vei fi incoronat cu slava, incoronat cu foc, incuronat cu sfintenie.   

E un timp pentru toate lucrurile.

Acest om qui était né aveugle les disciples étaient là pour le condamner « Cine  pacatuit, parintii sau el ? » Cautau cu tot dinadinsul sa vada un drac intr-o parte, sa vda un blestem undeva.

Prietene, nu sunt parintii mei cei ce-au pacatuit, nu-s eu cel ce am pacatuit, n-am pacatuit, dar din contra, Dumnezeu permite luptele mele, El permite greutatile mele. Poti sa nu-ti pese de mine azi…

Pot oamenii sa-si bata joc de tine azi, dar  stiu un lucru : atata timp cat crezi ca ai o problema, vezi ca esti orb, vine vremea cand Stapanul va trece pe la tine. (Se va atinge de tine-n.tr.) Si in ziua aia, Iisus trecea tot asa prin fata acestui om orb din nastere si le-a zis ucenicilor Sai : « Nu e el cel care a pacatuit, dar a sosit vremea, cat mai e inca ziua, trebuie sa fac lucrarea celui ce m-a chemat. »

Si Dumnezeu l-a chemat pe omul acela, I-a pus noroi pe ochi, ii pune nori peste ochi si omul ala primeste noroiul si Domnul ii zice : il « Du-te la scladatoarea Siloamului si spala-te. » (Ioan 8 :11b) Cum sa poata un orb din nastere, un orb, ca doar se nascuse orb, cum de poate sa mearga pana la bazinul din Siloe  ca doar nu vedea ?

Prietene, trebuie sa vezi cu ochii tai. Nu mergem prin vedere, ci umblam prin credinta. Cuvantul ne zice in 2  Corinteni 5 : 7 « Caci noi umblam prin credinta si nu prin vedere. » Chiar de esti orb, daca Iisus iti zice « Du-te spala-te ! » nu-ti zi « Da, dar nu vad ». Daca Dumnezeu ti-a zis, tu vezi deja ! Daca Dumnezeu ti-a zis « mergi ! » Mergi !

Dumnezeu i-a zis lui Ghedeon  « Du-te cu puterea ce-o ai si elibereaza-mi poporul». Dumnezeu ti-a zis « Orbule, du-te spala-te » si nu-ti zice « Da, dar nu vad. Nu, nu vad inca vindecarea. Nu, nu vad inca miracolul. Nu, nu vad inca lucrurile.». Va zic, surorile mele, nu vedea cu ocii tai fixici, nu vedea cu rationamentul tau, nu vedea cu diplomele tale. Vede cu Cuvantul, Creatorul cerului si al pamantului.

El i-a zis orbului « Du-te spala-te ». Orbul ar fi putut sa-i zica « Dar tot nu vad », dar orbul si-a zis «Iisus e Cuvantul, El e Cuvantul El vegheaza ca al Sau Cuvant sa se implineasca.». Daca El ti-a dat doar un cuvant, desi esti handicapat, chiar de esti orb, ori n-ai bani, chiar de esti negru, ori alb, sau galben…
Deci daca Iisus ti-a zis « Scoala-te ! Fa cutare lucru ». SA-L FACI !


Commentaires

Matthieu 25:1 à 13

Alors le royaume des cieux sera semblable à dix vierges qui, ayant pris leurs lampes, allèrent à la rencontre de l'époux. Cinq d'entre elles étaient folles, et cinq sages. Les folles, en prenant leurs lampes, ne prirent point d'huile avec elles; mais les sages prirent, avec leurs lampes, de l'huile dans des vases. Comme l'époux tardait, toutes s'assoupirent et s'endormirent. Au milieu de la nuit, on cria: Voici l'époux, allez à sa rencontre! Alors toutes ces vierges se réveillèrent, et préparèrent leurs lampes. Les folles dirent aux sages: Donnez-nous de votre huile, car nos lampes s'éteignent. Les sages répondirent: Non; il n'y en aurait pas assez pour nous et pour vous; allez plutôt chez ceux qui en vendent, et achetez-en pour vous. Pendant qu'elles allaient en acheter, l'époux arriva; celles qui étaient prêtes entrèrent avec lui dans la salle des noces, et la porte fut fermée. Plus tard, les autres vierges vinrent, et dirent: Seigneur, Seigneur, ouvre-nous. Mais il répondit: Je vous le dis en vérité, je ne vous connais pas. Veillez donc, puisque vous ne savez ni le jour, ni l'heure. Matthieu 25: 1 à 13